Je staat er niet alleen voor!

Wij zetten ons in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Met name voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. We gebruiken onze ervaringsdeskundigheid om hen op weg te helpen.

lees hier wat we voor je kunnen doen

Blog

Over KOPP-kinderen hoor je vaak dat ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dit zie je met name als er in hun jeugd sprake is geweest van parentificatie, dus dat de kinderen voor hun ouders gingen zorgen in plaats van andersom. Verantwoordelijkheid nemen is dan een overlevingsstrategie geworden. Bingo! Ik ben er zelf ook zo-één die geneigd was om het geluk van de hele wereld op haar schouders te nemen. Lees meer

Boek

Stel je eens voor: er bestaat een belangrijk aandachtsgebied waarvan deskundigen wel iets af weten, maar waarbij de wetenschappelijke onderbouwing (nog) te wensen overlaat. Dan kan er (spraak-)verwarring ontstaan. Er zijn te weinig harde feiten voor een standaard benadering en dus zou iedereen met goed fatsoen zijn eigen spoor kunnen volgen. Het aandachtsgebied waar ik op doel is de psychiatrie.

Lees meer

Nieuws

Steun bij het contact met de ggz

Een familievertrouwenspersoon ondersteunt familie en naastbetrokkenen van cliënten in hun contact met de geestelijke gezondheidszorg. Hun organisatie, de LSFVP,  zorgt ervoor dat je overal in Nederland een beroep kunt doen op een onafhankelijke en deskundige familievertrouwenspersoon. In de ggz-instelling of via de landelijke advies- en hulplijn. Neem eens een kijkje op hun website. 

Digitale zorg verbindt

Onderzoek levert bewijs
Mensen met psychische klachten gaan met behulp van digitale zorg beter voorbereid in gesprek met hun hulpverlener. Bovendien raken zij door e-mailcontact met hun hulpverleners gemakkelijker hun spanningen kwijt. Hun naasten (familie / vrienden), voelen zich ook beter geïnformeerd. Daarnaast blijkt ervaringskennis een belangrijke sleutel tot succes van digitale zorg.

Lees meer

KOPP & SCHOUDERS project

KOPP

Wanneer een persoon wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis wordt er meestal wel gevraagd of deze persoon kinderen heeft. En dan houdt het bij de meeste op. Wij, Stichting Labyrint in Perspectief, vinden het van groot belang dat er wordt omgekeken naar het welzijn van deze kinderen. Het komt namelijk nog steeds voor dat Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek (zelfs onder de twaalf!) zonder volwassen begeleiding komen te staan, wanneer de ouder wordt opgenomen. Dat kan natuurlijk niet. Veel van deze kinderen hebben nooit hulp gehad omdat het onderwerp KOPP letterlijk en figuurlijk een ondergeschoven kind blijft. Lees meer