home > blog > Als aangepast gedrag je niet langer past

Als aangepast gedrag je niet langer past

Ze was heel erg bezig hem dingen te verwijten. Ze vond dat ze dit niet mocht doen maar: “Ik lijk niet anders te kunnen, ik voel zo’n boosheid. Het komt doordat ik me altijd aan mijn man heb aangepast. Niet bewust hoor, maar subtiel door de jaren ging ik me aanpassen zodat ons leven in balans bleef. Ik was zo bang dat mijn man de dingen niet aankon vanwege zijn ziekte, want dan werd hij boos of humeurig. Als ik dat niet voorkwam wist de hele wereld dat hij weer eens iets niet voor elkaar kreeg. Om alsmaar de balans te herstellen bewoog ik op eieren om hem heen. Ik ging zaken voor hem oplossen zodat ons normale leven zijn doorgang kon vinden. Altijd om hem heen bewegen, hij niet om mij.”

 

alshijmaargelukkigis

Herken je iets?
Karin zit niet lekker in haar vel zit. Haar verhaal doet me sterk denken aan wat ik vroeger als kind zelf mee maakte met een van mijn ouders. Altijd op eieren lopen. Altijd alle focus en aandacht naar ‘de patiënt’ de rest van het gezin was daaraan ondergeschikt. Ik was ondergeschikt.

Ze vertelt verder: “Het voelt alsof een deel van mij is afgestorven. Ik heb zolang zaken in mezelf ontkent dat ik niet eens wist dat ik daarmee mijn leven schraal maakte. Ik probeerde goed te doen door in de pas te lopen en te doen wat er van me verwacht werd. Daarmee heb ik mezelf zo te kort gedaan dat ik nu niets meer heb wat van mij voelt. Ik voel me een verliezer, ik ben mijn trots kwijt.”

Wat Karin ooit heel goed geleerd heeft is anderen niet teleur te stellen. En goed voor ze te zorgen. Ze ontdekt in coaching hoe gemakkelijk ze leeft naar de behoeften en het oordeel van anderen.  Dit bracht bij mij zoveel herinneringen en emoties teweeg. Ja, zo doe je omdat je niet beter weet, niet anders geleerd hebt. Maar ik ben niet alleen maar dit aangepast gedrag, heb ik kunnen inzien. Ik was er ooit, net als Karin, wel helemaal mee samen gevallen. Gelukkig heb ik later kunnen ontdekken nog zoveel meer in me te hebben als mens.

Waar is het proces van onderscheid tussen ‘jij en ik’ ooit vast gelopen? Karin vraagt zich af: wie ben ik. Wat ze voor zichzelf wil is nog te ver weg. Ze leert eerst minder samen te vallen met wat anderen van haar willen. Daarvoor leert ze contact te maken met zichzelf. Zij gaat ontdekken wat zij zelf met haar leven wil. Later helpen gesprekstechnieken haar verder in een beter contact met haar man.

Gerda Baeten
Gerda heeft haar eigen praktijk voor Gestalttherapie – Relatietherapie – Coaching.

1 december 2016

Overige blogberichten