home > blog > Besmettelijk

Besmettelijk

Als moderator van het open forum van Labyrint in Perspectief heb ik te maken met mooie en aangrijpende verhalen en vragen. Onlangs werd er een vraag gesteld waarbij de wanhoop en ongerustheid van het bericht afspatte.  Na een inleidend verhaal was de vraag kort en boeiend. Is het hebben van een persoonlijkheidsstoornis besmettelijk?

De huidige ontwikkelingen in de maatschappij zorgen ervoor dat steeds meer mensen psychische klachten ontwikkelen. De snelheid waarop mensen moeten anticiperen, steeds hogere verwachtingen, werkdruk, afbraak van ons zorgsysteem, persoonlijke problemen door werkeloosheid enz. De breinen van kinderen als volwassenen worden sneller overbelast. Waar een hulpverlener bezoeken vroeger taboe was, is dit nu eerder normaal.

Daarnaast is er nog de erfelijke factor. Deze is helaas mogelijk aanwezig. Wanneer ik families, waar ik mee te maken heb, analyseer dan zie ik  in de generaties soms duidelijk een lijn van erfelijke kwetsbaarheid lopen . Soms enkel kwetsbaarheid. Soms beperkt de kwetsbaarheid dusdanig dat er zich een stoornis vormt.

Als ervaringsdeskundige kan ik mij deze vraag, is het besmettelijk,  goed voorstellen. In de relatie met mijn man sta ik regelmatig zo dichtbij zijn persoonlijkheidsstoornis dat ik mijzelf afvraag of gedrag en gedachten puur vanuit mijzelf komen of door mij gevormd zijn, rekeninghoudend met zijn afwijkende gedrag. Tijdens momenten van bezinning keer ik bewust terug naar mezelf om even los te zijn van de problemen van mijn man. Hoewel ik me in situaties goed kan voorstellen waarom hij angstig is, ben ik zulke momenten nog nooit uit mezelf angstig geweest.

Ik word wellicht besmet waarmee ik omga maar dat kan ik in dit geval beter op grond van positieve karaktertrekken interpreteren. Besmettelijk is een persoonlijkheidsstoornis immers nog nooit geweest!

Domie

Partner van….
Forummoderator van zowel het open als het gesloten forum van Labyrint-in Perspectief

30-12-2014

Overige blogberichten