home > blog > Betaalde hulp

Betaalde hulp

De krant gunde ons een blik in de toekomst. Mijnheer Van Kesteren uit Arnhem woont alleen en is niet meer zo goed ter been. Zijn vrouw is overleden en zijn kinderen wonen ver weg en hebben het druk. Bovendien wil hij zich er niet afhankelijk van maken. Toch wil hij graag eens naar buiten en naar het café. Daarom heeft hij via een nieuwe eigentijdse organisatie gezelschap ingehuurd. Een jonge blom van 23 die medicijnen studeert en en passant wat bij verdient als gezelschapsdame. Nou is dit bepaald geen nieuw fenomeen. Mannen kunnen al eeuwenlang vrouwelijk gezelschap bestellen. Het liefst om er na een goed gesprek over hun slechte huwelijk de nacht mee door te brengen.

Mijnheer Van Kesteren houdt het contact echter geheel platonisch. Hij praat graag met Karin en zij wandelt men hem naar het park of ze drinken samen een pintje om de hoek. Daarna gaat Karin weer gewoon naar huis naar haar boeken en colleges. Mijnheer Van Kesteren betaalt haar voor twee uurtjes, 50 euro. Zwart natuurlijk, want de overheid hoeft er niet aan te verdienen.

Er is veel discussie over mantelzorg, eenzaamheid en alle rampen die door het overheidsbeleid op dit gebied op ons afkomen. En daar komt ineens het betaalde gezelschap om de hoek kijken. Verwerpelijk? Waarom eigenlijk? Iedere vrijwilliger die iets voor een ander doet, houdt daar als het even kan tenminste een goed gevoel aan over. Is dat een andere en betere beloning dan Karin ontvangt? Overigens voelt zij zich er dubbel goed bij. 

In dezelfde krant stond ook een verhaal over de robotisering van onze samenleving. Ik hoor u denken: waar gaat dit heen? Moeten de robots onze eenzame medemensen straks soms gezelschap gaan houden? Nee hoor, tenzij er warme, empathische, knufffelbare robots ontwikkeld worden, lijkt de baan van gezelschapspersoon me toch iets exclusief menselijks.  Nee, die robotisering zal veel mensen hun baan gaan kosten. Misschien is dat betaald gezelschap voor al die mensen die er zelf niet in kunnen voorzien (en dat zijn er heel wat) wel een prachtige kans voor de nieuwe werklozen. Wie dat dan moet betalen? Dat is niet zo moeilijk, de robots verdienen het voor ons en ze hebben zelf niks nodig.

Janah

16 oktober 2014 

Overige blogberichten