home > ervaringsverhaal > partner van > Blijven houden van de persoon achter de stoornis

Blijven houden van de persoon achter de stoornis

Domie, 44 jaar:

Ik leerde mijn man in 2004 kennen. Een hele lieve spontane leuke man. Nadat de eerste vlinders waren gevlogen gingen mij dingen opvallen die ik voor een gezonde 40 jarige man niet normaal vond. Zo was zijn moeder heel blij dat ik het zorgen  voor hem overnam. Maar ook bleken zijn verhalen van wat hij deed en kon in de praktijk helemaal niet te kloppen. 

De eerste 2 jaar was mijn relatie met hem echt een gevecht. Het moeilijkste vond ik dat hij mijn ‘waarom’ vragen niet kon beantwoorden. Te confronterend, te moeilijk. Uiteindelijk verzocht ik hem zich aan te melden bij de hulpverlening. Daar werd uiteindelijk de Afhankelijke Persoonlijkheids Stoornis vastgesteld. Rationeel kon hij precies vertellen hoe het leven in elkaar zat. Emotioneel was hij totaal niet in staat om op eigen benen te staan als gevolg van allerlei angsten en fobieën met als grootste angst, verlatingsangst.
Voor mij was de diagnose een verademing. Ik herkende alles. De puzzel was compleet. De uitdaging bleef voor mij te blijven houden van de persoon achter de persoonlijkheidsstoornis.
Om het gedrag in relatie met de persoonlijkheidsstoornis te gaan begrijpen zocht ik zelf ook hulp. In eerste instantie kwam ik bij het algemeen maatschappelijk werk. Echter gingen mijn vragen over de problematiek van mijn man verder dan dat zij konden helpen. Daarna kwam ik in contact met het familiespreekuur van het GGZ. Daar heb ik heel veel aan gehad. Tot de hulpverleenster vlak voor mijn huwelijk met mijn man mij vertelde dat ik ging trouwen met een kind. Na die opmerking ben ik nooit meer terug gegaan. In diezelfde tijd kwam ik in aanraking met het forum van Labyrint-In Perspectief. Ik begon er een weblog om de problemen die ik tegen kwam in mijn relatie van me af te schrijven. Tot op de dag van vandaag ervaar ik steun op het forum die ik nog nergens anders heb gehad!
Het warme veilige gevoel wat ik ervoer op het forum wil ik heel erg graag over brengen op mede forumleden. Dit heeft mij doen besluiten om na 7 jaar aktief forumlid  ook het moderatorschap op het open en het gesloten forum als vrijwilliger op me te nemen.

Overige