home > boek > Borderline belevenissen -Kitty van der Heijden

Borderline belevenissen -Kitty van der Heijden

Herkenning, troost en tips

Borderline belevenissen is geschreven op basis van uitgebreide interviews met drie jonge vrouwen met borderline, vier dochters van een borderline-moeder, een zus-van, een moeder-van en twee partners. Daarnaast komen enkele professionele begeleiders en hulpverleners aan het woord. Centraal staan de concrete ervaringen met borderline in het dagelijks leven, een stoornis die ook op naastbetrokkenen enorme impact heeft. Iris, moeder van twee dochters met borderline, zegt: ‘Zij hebben het, wij als ouders krijgen het… Wij gaan verplicht mee met alle pieken en dalen.’

 

 

Het boekje (142 blz) is duidelijk, informatief en in een prettige stijl geschreven. De combinatie van verschillende invalshoeken vergroot het begrip en spreekt me bijzonder aan. Zo vertelt Iris dat ze soms twijfelt of ze zich als moeder niet meer zou moeten inspannen om bij de behandeling van haar dochter te worden betrokken, en lees je daaronder een citaat van dochter Roos die uitlegt dat ze haar ouders er helemaal buiten wil houden om hen te beschermen tegen de verdrietige en destructieve kant die ze in de therapie laat zien.

Borderline belevenissen geeft een goed inzicht in de symptomen van de ziekte in de praktijk – denk aan ervaringen met verlatingsangst, instabiele persoonlijke relaties, stemmingswisselingen, intense woede. Ook over de gevolgen voor naasten wordt helder en uitgebreid verteld. Er is een apart hoofdstukje over kinderen die opgroeien bij ouders met borderline, en tenslotte een praktisch hoofdstuk vol tips voor naastbetrokkenen. Alles dus verteld door ervaringsdeskundigen zelf, in eigen woorden en met minimaal gebruik van therapeutisch jargon. Een aanrader!

(Leonie Zwetsloot)

Kitty van der Heijden, Borderline belevenissen. Ervaringen van mensen met borderline én hun naasten.

Hogrefe Uitgevers.

ISBN 978-90-79729-41-8, € 17,95

 

 

Overige boekbesprekingen