home > boek > Borderline-Dans – Anthony Walker

Borderline-Dans – Anthony Walker

De punt van de autosleutel  steekt uit haar vuist. Jacqueline heeft een borderline persoonlijkheidstoornis. Agressief haalt ze uit naar zijn gezicht. Het spijt me, sorry, roept ze als ze het bloed in zijn gezicht ziet. Zijn oog bloedt en hij vlucht in de auto van haar moeder naar zijn ouders.

Anthony, student medicijnen, heldere kop, valt als een blok voor haar. Jacqueline ligt op dat moment in het ziekenhuis met de norrit nog op haar gezicht. Haar maag is leeggepompt na een ‘zelfmoordpoging, miskraam, einde relatie’-episode in haar leven.

Het sprankelt en bruist hun samenzijn.  Hij houdt echt van haar, hij kan haar redden weet hij. Het leven is spannend en onvoorspelbaar. Het hele netwerk van Anthony en Jacqueline raakt betrokken in het tumult van emoties. En ieder reageert anders, niemand doet het goed zo lijkt het. Ze staat weer met een mes tegenover hem en hij moet iets. Deze relatie vlamt en knettert en wringt en steeds is Anthony degene die een uitweg moet vinden. Pientere jongen, hij weet om te gaan met haar schreeuw om hulp. Maar het is alsof hij zijn adem in moet houden gedurende de maanden dat ze samen zijn. Zijn ouders, hij heeft geen contact meer met ze, komen op de kritieke momenten toch in actie. Hun afkeer van de relatie is schrijnend omdat Jacqueline de persoon moeilijk los gezien kan worden van haar stoornis.

 Het hele boek door verschijnen er alarmbellen, voor de omstanders. ‘Dit kan niet goed gaan, deze relatie” .  Je bent vooringenomen als leek. Want zoveel agressie, steeds weer het manipuleren, de beste stuurlui staan aan wal natuurlijk. Het mededogen van Anthony is mooi beschreven , het stel heeft echt wel goede tijden. Ze lijkt een liefdevolle vrouw te kunnen zijn. De kern van het verhaal zit in de vraag zou ze een kind willen van hem. Haar uitroep is precies waar omheen gedanst wordt.

 Anthony probeert zijn kop erbij te houden en loopt zijn co-schappen voor zijn studie. Hij moet voor twee denken en houdt te lang zijn adem in bij wijze van spreken. Hij bedenkt een list juist vanuit zijn mededogen met haar.

En zo is de cirkel weer rond en is Jacqueline weer alleen. Ze  zal zich weer in iets nieuws storten. Je blijft als lezer met vragen zitten. Al gaat ze naar therapie, zal het ooit beter worden?

Hoe komt hij in vredesnaam weer los van haar greep als hij emotioneel aan de grond zit.

In de bijlage staan fragmenten over wat een oorzaak zou kunnen zijn van BPS. Bordeline persoonlijkheid. Handig is om dit vooraf te lezen zodat je zicht hebt op wat er precies gebeurt in het verhaal .

Maris van Veen

 

Auteur: Anthony Walker

Uitgeverij: Nieuwezijds

ISBN13: 9789057121593,     € 18,95

 

Overige boekbesprekingen