home > boek > De jongen die demonen zag – Carolyn Jess-Cooke

De jongen die demonen zag – Carolyn Jess-Cooke

Alex de hoofdpersoon vertelt graag flauwe moppen, ziet er uit als een oude man maar hij is tien. Hij draagt de oude kleren van de vorige huurder van hun armoedige huis. Rafelige overhemden. Hij woont met zijn depressieve moeder Cindy en de hond Woef. Ze leven in Noord Ierland in de tijd van de Troubles, Belfast, de strijdende militairen en de levensechte muurschilderingen van de verzetstrijders. Zijn afwezige vader speelt een grote rol in het verhaal. Alex vertelt over hoe zijn leven verloopt met zijn vriend Ruen.

Anya is de kinderpsychiater, zij verteld wat ze bij Alex waarneemt. Wat ze ziet doet haar denken aan haar dochter Poppy. Dat is zwaar voor haar, want Poppy was ziek. Ze leert Ruen kennen, wie hij is of lijkt te zijn want hij neemt vier verschillende gedaantes aan. Hij is de denkbeeldige maar erg echt lijkende vriend van Alex. In de loop van het verhaal gaat Alex gaat ook inzien wat Ruen met hem doet. Dat is knap beschreven en laat de intelligentie van hem zien. Het nuchtere verstand van een tienjarig kind.

Het is een meeslepend verhaal . De duivelse persoon Ruen was er op een dag ineens als Alex een schietpartij ziet. Het tienjarige jochie construeert een verhaal, hij vertelt dingen die hij niet kan weten. De gebeurtenissen buitelen over elkaar. Gruwelijkheden worden summier beschreven en staan weinig stil bij oorzaak en gevolg. De omstanders kunnen nauwelijks iets ondernemen. Als een razend gevaarte volgen ze elkaar op.

Als in een sprookje praten de jongen en zijn denkbeeldige vriend met elkaar en veel is overgelaten aan fantasie zo lijkt het. Schizofrenie is juist het leven in een denkbeeldige wereld. De lezer merkt hoe dwingend die wereld is voor Alex. Het verhaal van de moeder met het verdriet over haar dochter Poppy is erg goed beschreven. Het laat iets zien van hoe het voor omstanders is om niets te kunnen doen. Dat maakt dat dit verhaal zo de verbeelding en de realiteit op een grote hoop gooit. De denkbeeldige vriend van Alex is verre van onschuldig. Het laat de zoektocht zien van hoe de ziel omgaat met tragedie en verdriet. Toch een oplossing proberen te vinden in een onmogelijke situatie. De puzzel klopt als het verhaal uit is.

De enige zekerheid van Alex is zijn toast met uien, dit biedt hem troost.

Maris v Veen

 

Auteur: Carolyn Jess-Cooke

Uitgeverij:Orlando uitgevers 2012,  €18,95

 

Overige boekbesprekingen