home > blog > De weg kwijt

De weg kwijt

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen als routebeschrijvingen, richtingaanwijzers, paddenstoelen, knooppunten en gps kan het nog steeds gebeuren dat je verdwaalt. Nou moet je in Nederland wel heel ver van de bewoonde wereld zijn terecht gekomen, als je er echt niet meer uitkomt. Bovendien moet je dan ook geen mobiele telefoon bij je hebben, want in noodgevallen is er altijd nog 112.

Dus we doen het met een afgezwakte versie van verdwalen: de weg kwijt zijn. Wat doet een mens die de weg kwijt is? Om zich heen kijken of hij hem misschien toch weer kan vinden. Of hij schiet een passerend medemens aan. Op het platteland weet zo’n mens je doorgaans wel weer op het goede spoor te zetten. Hij kent daar immers de weg. In een stad wordt het al een stuk lastiger. Veel mensen weten de weg in hun eigen wijk niet eens. Dat heet vervreemding. In een niet goed gekende omgeving raak je je houvast kwijt. En dat leidt tot onzekerheid, soms tot paniek en eenzaamheid.

We horen steeds vaker over ‘ verwarde personen’ die vaak onheil veroorzaken of waarvan men vreest dat ze dat gaan doen. Verwarde mensen zijn ook de weg kwijt. Ze proberen te overleven in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Maar je hoeft niet verward te zijn om toch de weg kwijt te zijn. Probeer bijvoorbeeld maar eens een uitkering aan te vragen of werk of onderdak te vinden. En waar vind je iemand die naar jouw verhaal wil luisteren als je daar behoefte aan hebt? Nederland is vol met instanties en hulpverleners met vooral veel regels en protocollen. Je moet echter veel kennis van zaken hebben om de juiste persoon te vinden. Een van de bekendste routes is: Van het kastje naar de muur!

Beleidsmakers realiseren zich wel dat het vaak niet loopt zoals het lopen moet. Ze stellen daarom werkgroepen (‘ taskforces’, in het Engels klinkt het daadkrachtiger) in. Deze maken weer nieuwe regels en protocollen. Helaas wordt daarmee de weg nog steeds niet gevonden.

Is er eigenlijk wel een oplossing voor mensen die de weg kwijt zijn? Ik vrees het niet. Het gaat zoals het altijd al ging: soms kom je een barmhartige Samaritaan tegen, die jou weer op weg helpt. Bij Labyrint-In Perspectief kom je mensen die op zoek zijn en Samaritanen tegen.

Janah
17 maart 2016

Overige blogberichten