home > blog > Familie

Familie

Van je familie moet het (maar) hebben. Tussen de haakjes wordt de lading van dit gezegde bepaald. Positief of negatief. Bij Labyrint~In Perspectief weten we er alles van. Van de levens die gekleurd en soms verduisterd zijn door het hebben van een vader of een moeder met “psychische problemen” of van de steun die een familie biedt bij het weer op de rails krijgen van een lid van de clan.

De familie staat in de belangstelling. Het ene na het andere boek over families verschijnt en wordt een bestseller. Mensen proberen te achterhalen waarom ze zijn zoals ze zijn en of dat misschien veranderen kan, in therapeutische familieopstellingen. Een soort reconstructie van de plaats van herkomst. Waarom sta je zover van je moeder en zo dicht bij je broer Chris?

 Gepensioneerden ontrafelen hun familiegeschiedenis door te speuren in eeuwenoude registers of op internet om stambomen van hun voorouders en een familielijn te ontwerpen. Als het even kan aangevuld met een familiewapen.

 In de ggz kan men niet meer om de familie heen. Na jaren strijd, soebatten en lobbyen hebben de meeste instellingen nu een familiebeleid, zwart op wit. Ook betrekken de behandelaars steeds vaker de familie bij de behandeling van psychiatrische patiënten. Ze erkennen schoorvoetend dat ze ook niet alles weten en wellicht nog iets kunnen leren van de familie.

 Kortom het gaat erg goed met de familie. En toch…De familie heeft zijn beste tijd gehad. Zij sterft uit. Kinderen die anno 2011 worden geboren hebben of krijgen nog maar 0,8 broertje of zusje. Een deel daarvan blijft al dan niet gewenst, kinderloos. Dus tel maar na, hoe dat zit met de familie over een jaartje of vijftig?

 Moderne mensen hebben eigenlijk helemaal geen familie meer nodig. Zij hebben vrienden, op facebook, of volgers op twitter. Dat loopt soms in de honderden. En dat vraagt onderhoud en inzet. Bij de familie kun je nog volstaan met af en toe een belletje en een bezoekje. Met je virtuele netwerk ben je de hele dag bezig. Want voor je het weet zijn ze weer vertrokken, die online vrienden. Geef mij dan maar een mooie bloedband. Dus gaat heen en vermenigvuldigt u!

Janah

17-04-2014

Overige blogberichten