home > blog > Gezien worden

Gezien worden

Een mens lijdt als hij over het hoofd wordt gezien. Hij telt dan niet mee. Een mens veert op als hij gezien is. Dat betekent dat hij ( lees als je daar behoefte aan hebt: zij) populair is. Nou hoef je nog niet eens een idool te zijn om tenminste in eigen kring geliefd te willen zijn. Mensen gaan daar soms erg ver in, ze ‘pleasen’ de hele dag door. Daar kun je dan weer impopulair van worden en dat was nou net niet de bedoeling. Facebookers en Whatapp’ers zijn er ook voortdurend mee bezig: gezien willen worden!

Door de eeuwen heen is gezien willen worden een van de machtigste menselijke drijfveren. Het begint al in de gezinnen. Kinderen strijden om de aandacht van hun ouders. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk omdat er weinig kinderen meer zijn en veel volwassenen er omheen. Machthebbers uit de oude en de nieuwe doos drijven op de verering die ze krijgen. Al dan niet afgedwongen. Sporters, artiesten en ‘soapies’ bereiken geregeld de godenstatus. Ze strekken volle stadions en zalen,  waar het publiek voor hen op de knieën gaat. Ze groeien ervan en kunnen er naar verloop van tijd niet meer buiten. Zo lukt het allerlei gevestigde namen maar niet om afscheid te nemen, ze blijven terugkomen op de bühne of op de televisie.

Maar dat zijn de uitzonderingen. Wij, de gewone mensen, moeten het doen met onze eigen mogelijkheden, met ons eigen ‘biotoop’. Zien ze ons wel staan, zijn ze in ons geïnteresseerd? Waarom zou je je daar eigenlijk zo druk om maken? Nou omdat iemand die totaal niet gezien wordt, die geen enkel sociaal contact onderhoudt, in rap tempo verpietert. In geestelijk opzicht, het worden zonderlingen, ze krijgen psychoses en worden soms na jaren dood in hun huis gevonden. Gezien worden is dus niet iets waar je zonder problemen afstand van kan doen. Het is net zo belangrijk als eten en drinken. 

In Nederland zegt een derde van de bevolking zich weleens eenzaam te voelen. Eenzaam wil nog niet direct zeggen dat helemaal niemand je ziet staan. Maar het is wel een teken aan de wand. Zo af en toe, bijvoorbeeld in de week van de eenzaamheid, verschijnen er oproepen om eens naar je geïsoleerde buurvrouw om te kijken. Kennelijk haalt dat niet al te veel uit, de actie komt ieder jaar terug. Dus kijk om je heen en zorg dat je gezien wordt. 

 Janah

26-6-’14

Overige blogberichten