home > boek > Help, mijn partner heeft een psychose – Stef Linsen

Help, mijn partner heeft een psychose – Stef Linsen

Dit boek, een vervolg op Help, mijn partner heeft een depressie, werd ons, Labyrint-in Perspectief, door Stef Linsen aangeboden op 2 april jl. in Nijmegen. Een mooie geste waarmee hij de positie van de naasten benadrukte.

Linsen ziet niet zo zeer het individu met de stoornis als middelpunt maar veeleer het individu te midden van diens sociale context, dus inclusief partner/kind(eren), mantelzorgers etc.. Deze zogenaamde systeembenadering binnen de psychiatrie voert al jaren strijd met de meer  medisch-biologische benadering.

Linsen wil partners van psychosepatiënten versterken door middel van het geven van informatie over deze en andere stoornissen. Het staat dan ook vol met goede en begrijpelijke uitleg over soorten psychose, wanen, hallucinaties, bipolaire stoornissen etc.. Het boek beoogt een “gids” te zijn om partners op weg te helpen.

Ook geeft Linsen een nuttig overzicht wat de GGZ te bieden heeft: “wat vind je waar en bij wie”. Hierbij volgt hij de lijn huisarts -> GGZ-instelling of vrijgevestigden. Gelukkig komen ook de Praktijkondersteuner van de huisarts (POH GGZ) en de Sociaal Psychiatrisch verpleegkundige (SPV) aan bod, hoewel mondjesmaat, terwijl juist deze twee laatste disciplines laagdrempelig, en dus toegankelijk zijn. Linsen volgt in zijn boek de wat meer medisch georiënteerde lijn. Datzelfde geldt voor de “medisch-psychiatrische mogelijkheden”.

Gezien de vele ontwikkelingen binnen de GGZ, denk bijvoorbeeld eens aan “De Nieuwe GGZ” had ik een wat bredere visie verwacht.

Nuttig zijn de verwijzingen naar allerlei websites, ingedeeld per soort.

Al met al een leesbaar boek voor de leek om een beter beeld te krijgen van de psychiatrie. De vraag is alleen of het nu daadwerkelijk ondersteuning biedt voor “de partner van”.

Wij zullen het zien.

Het boek kost € 19,95 inclusief btw + € 2,- verzendkosten.
Voor verdere informatie

Hein van der Hulst
12-5-2016

 

Overige boekbesprekingen