home > boek > Het fantastische verhaal van Ferre en Frie – Ciska Goeminne

Het fantastische verhaal van Ferre en Frie – Ciska Goeminne

 Ferre weet niet wat er met zijn moeder gebeurd is. Toen zij een einde aan haar leven maakte, hielden hij en zijn knuffel Fredje zich twee dagen schuil in een kast. “Luister goed, Frie,” zeiden de agenten die mij hadden gevonden. Ze keken Frie streng aan. “Jij móet voortaan voor hem zorgen.” “Wát?! Ich?!” riep Frie uit.

Frie wist niet eens dat ze een kleinzoon had. Ze heeft jaren in een afgegrendelde wereld geleefd, ingekapseld in verdriet om haar man, en later ook haar dochter – Ferre’s moeder, die haar beiden hebben verlaten. 

Maar daar ís Ferre, en Frie’s hart gaat voor hem open.

Haar schamele huis wordt een burcht van goede zorg en geborgenheid; Frie kookt, breit, en troost haar kleinkind met een lied uit haar geboorteland: Herr, es ist Zeit. Der Sommer war sehr grosz…(Rilke) Ze gaat nog verder, ze verdraagt geen inmenging in hun nauwe relatie en gedraagt zich naar vreemden toe agressief. “Jij en ik, Männchen, dat is alles wat er is.”  Ook laat ze Ferre  een ‘fantastisch verhaal’ geloven over het verdwijnen van zijn moeder: ze is op een avond weggevlogen op de rug van een sneeuwwit paard, dat speciaal voor haar langskwam. Vervolgens zwijgt ze over het verleden, ook over dat van haarzelf. Ze is té bang om de kostbare eenheid te verbreken.

Ferre voelt zich geborgen, maar ervaart ook dat de buitenwereld vreemd tegen hen aankijkt. Op school wordt hij gepest met ‘die Vreemde met haar rosse kop,’ iets wat hem hevig aangrijpt. Hij wordt soms overvallen door buien van zwart verdriet, en vragen steken de kop op. Gelukkig heeft hij een echte vriend, Tuur, en ook zijn meester toont begrip. Frie’s dringende raad: “Geloof niemand, Junge. Vertrouw alleen op jezelf,” kan en wil hij niet opvolgen.  

De vragen blijven groeien, en ook de drang naar meer vrijheid breekt door. Moeizaam balanceert Ferre tussen zijn trouw aan Frie en zijn eigen verlangens.

Dan komt het tot een confrontatie: de pestkop van de klas gooit hem de waarheid over zijn moeder naar het hoofd. 

Ferre raakt buiten zichzelf. Na een hevig gevecht wordt hij door de politie naar huis gebracht. Daar begrijpt Frie dat het uit is met de sprookjes. Ze stopt Ferre in bad, wiegt hem als een baby, en vertelt hem de waarheid.

De schoonheid van het boek zit in de wijze waarop het grauwe milieu wordt neergezet: Ferre en Frie houden van elkaar. Ze delen hetzelfde extreme verdriet, ze zijn bondgenoten die elkaar respecteren en vóór alles trouw blijven. In de piepkleine wereld van hun misère is die authentieke vorm van hun liefde steeds weer de reddende factor. Daardoor wordt de zware materie van het boek, hoewel confronterend, aanvaardbaar gemaakt, ook voor kinderen: je kunt in de donkerste waarheid overleven als er een vonk van echte liefde is.

 Carli Biessels

Kinderboek 9+ over verwerking zelfmoord moeder.

schrijver Ciska Goeminne; tekeningen Jef Roels (8 jaar oud)

Uitgeverij De Eenhoorn 2009, 2e druk 2012, € 14,95

 

Overige boekbesprekingen