home > boek > Het verhaal van een mantelzorger

Het verhaal van een mantelzorger

Het verhaal van een mantelzorger

door William Prince
(eigen beheer, ISBN 9789463426725)

Dit onder pseudoniem geschreven verhaal begint met fragmentarische herinneringen aan de kindertijd van William. Hij is de jongste in een gezin van vier waarin het voor hem angstig en onveilig opgroeien is. Zijn twee oudere broers werden rond hun 15e opgenomen in een psychiatrische instelling. Hij durft nooit vriendjes mee naar huis te nemen en verdraait verhalen om zijn leven naar de buitenwacht als normaal voor te stellen. De band met zijn moeder geeft te denken.

We volgen William op zijn weg naar een volwassen leven. Hij ontworstelt zich aan het gezin, gaat studeren en is betrokken bij een christelijke jeugdvereniging. Op weg naar een volwassen leven met baan, vrouw en kinderen krijgt hij steeds meer last van psychische stoornissen en obsessies. William vertoont vluchtgedrag. Na het overlijden van zijn vader gaat hij voor het eerst in therapie. We volgen zijn gedrag op de werkvloer.

Op het moment waarop je je afvraagt of de titel van het boek de lading wel dekt, lees je hoe hij zich als naaste inzet. Zo is hij jarenlang mantelzorger voor zijn moeder. Hij zorgt ook voor zijn tante. Zijn moeder claimt hem en zijn zorg voor haar gaat soms ten koste van hemzelf en zijn gezin. Hoewel hem geadviseerd is om voor zijn eigen psychisch welzijn afstand van zijn moeder te houden, gaat hij ermee door. Dit maakt het tot een aangrijpend ervaringsverhaal.

Het onderschrift van de boektitel luidt: ‘Tel je zegeningen één voor één’. Door dat te doen zegt de schrijver helder te kunnen zien wat achter hem ligt en ook met energie vooruit te kunnen kijken.

Het is te bestellen op mijnbestseller.nl

Addy Bakx

Overige boekbesprekingen