home > boek > Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Dit keer eens niet een door professionals of ervaringsdeskundigen geschreven boek maar een “gewone” roman, zelfs een jeugdroman. Geschreven door Mark Haddon.
Het verhaal gaat over Christopher, een jongen van 15 met autisme.
Zijn leven neemt een radicale wending als de hond van de buurvrouw gedood wordt. Hij wordt ervan beschuldigd terwijl hij alleen maar de dode hond knuffelde. Hij besluit op onderzoek uit te gaan wie de echte moordenaar is. Hierbij overschrijdt hij talrijke, voor hem als autist, onneembare grenzen zoals spreken met een vreemde, limonade aannemen van een buurvrouw, zelfs als die limonade de kleuren geel en bruin bevat, foute kleuren!
Hij woont bij zijn vader die, nadat zijn moeder die veel ongeduldiger was, naar een ziekenhuis ging en daar overleed. Althans dat is het verhaal volgens zijn vader. De werkelijkheid ziet er, zoals later blijkt, geheel anders uit. Reden voor hem om bij zijn vader te vertrekken en, op eigen houtje, op zoek te gaan naar zijn moeder.

Christopher is niet alleen autistisch; hij is erg intelligent en wil dan ook een tien halen voor een VWO-wiskundetoets.
Hij heeft talrijke regeltjes zoals niet aangeraakt te willen worden, voedsel dat elkaar niet mag raken op zijn bord etcetera. Zijn ouders proberen hier rekening mee te houden maar raken geregeld hierdoor in de war: hoe kun je je liefde voor je kind tonen als je hem alleen maar “met je vingertoppen mag aanraken”; een waar dilemma.
En juist hierin ligt de waarde van deze “roman”, nl. de manier van omgaan van naasten met iemand met psychiatrische problematiek. Je wilt vreselijk veel rekening houden met de ander omdat je weet dat hij/zij hier weinig aan kan doen, maar de kans is groot dat je hierdoor jezelf kwijt raakt terwijl je als significant other een enorm belangrijke rol hebt.
Door het hele boek kom je prachtige beschouwingen van Christopher tegen zoals “….. de mens is gewoon maar een dier en zal zich ontwikkelen tot een ander dier, en dat dier zal slimmer zijn en mensen in een dierentuin stoppen, zoals wij met chimpansees en gorilla’s doen. Of mensen krijgen allemaal een ziekte en sterven uit of ze maken te veel vervuiling en doden zo zichzelf, en dan zijn er alleen nog maar insecten op de wereld en zijn die het beste dier”. Probeer hier maar eens doorheen te prikken!
Al met al een niet alleen leerzaam maar ook humoristisch boek.
Iets voor de decembermaand? ISBN 9789041700001, maart 2019.

Hein van der Hulst

Overige boekbesprekingen