home > Informatie > Voor kind van

Voor kind van

Herken je je in één van deze uitspraken?

  • Als kind dacht ik dat het zo hoorde, hoe het bij ons thuis toeging. Het heeft heel lang geduurd voordat ik besefte dat er niet met mij, maar met mijn moeder iets aan de hand was.
  • Waarom heeft de omgeving niet ingegrepen? Daar kan ik me nog steeds zo kwaad over maken!
  • Ik nam echt geen vrienden of vriendinnen mee naar huis. Ik schaamde me rot.
  • Bij thuiskomst checkte ik altijd eerst hoe de vlag erbij hing. Daar ben ik heel goed in geworden.
  • Ik heb geloof ik altijd wel geweten dat er iets niet klopte. Maar ik kon de vinger er niet opleggen. Nu begrijp ik dat mijn vader een persoonlijkheidsstoornis had.
  • Soms heb ik zo’n behoefte aan een moeder bij wie ik terecht kan, zeker nu ik zelf een kind krijg. Maar de mijne lijkt echt alleen maar aan zichzelf te denken.
  • Mijn moeder belde me zo vaak op. Ik kon daar niet meer tegen. Nu heb ik een geheim nummer, maar ik voel me daar wel schuldig over. Ik bel haar nu één keer per week zelf op.

Identiteit

Als je bent opgegroeid als kind van, is er meestal het één en ander misgegaan toen jij je identiteit aan het vormen was. Je ouders konden er niet altijd voor je zijn, je werd misschien (voor periodes) verwaarloosd, gemanipuleerd of actief mishandeld. Zulke gebeurtenissen laten sporen na. Soms weet je niet zo goed wat ‘normaal’ gedrag eigenlijk is. Vaak is er een omkering van rollen ontstaan: je ging als kind voor je zieke ouder zorgen. En daarmee kon je je zelf niet op een gezonde manier ontwikkelen.

Beschermende factoren

Misschien had je steun van de gezonde ouder, of een andere vertrouwde volwassene in je omgeving. Misschien ben je heel goed opgevangen door je grootouders. Misschien was het probleem bij jullie thuis bespreekbaar en was de betreffende ouder heel goed in staat om op het juiste moment de zorg over te dragen. Zulke factoren zijn van invloed geweest op de gevolgen voor jou als kind van.

Volwassen worden

Waar andere jonge mensen aan hun carrière beginnen, hebben kinderen van er vaak een hele kluif aan om zich los te maken uit hun gezin van herkomst. Als je als kind niet goed je identiteit hebt kunnen vormen, kost het je moeite om aan je volwassen leven te beginnen. Zeker als je nooit een voorbeeld hebt gehad van hoe een emotioneel gezonde volwassen man of vrouw zich gedraagt. Het is dan ook op jongvolwassen leeftijd dat je als kind van vaak in de problemen komt.

Ruimte voor een eigen leven

Als je je daarnaast verantwoordelijk voelt voor het welzijn van je ouder(s), of door hen geclaimd wordt, is het nog moeilijker om een plek voor jezelf te verwerven. Veel kinderen van hebben niet het gevoel dat ze recht hebben op een eigen leven. Toch is dat de enige manier om succesvol volwassen te worden: je eigen keuzes maken en je eigen verantwoordelijkheid dragen. En leren om de ander ook zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te laten.

Lotgenotencontact

Dat is een proces. Het gaat niet van de ene dag op de andere. Veel kinderen van blijven er hun leven lang mee worstelen. Lotgenotencontact kan hierbij een belangrijke steun zijn. Het is erg prettig om te zien dat je niet de enige bent. En je te kunnen spiegelen aan anderen. Hoe lossen zij dit of dat specifieke probleem op? Hoe ziet het leven eruit van degenen die tien, twintig jaar ouder zijn? Deelnemen aan een forum of een contactgroep of actief worden als vrijwilliger kan je ontwikkeling een flinke boost geven.

Persoonlijke groei

Soms is er naast lotgenotencontact van tijd tot tijd aanvullende hulp nodig. Dat kan zijn door middel van coaching, therapie of gesprekken met een psycholoog. Je kunt ook voor een fysieke insteek kiezen, bijvoorbeeld lichaamswerk of yoga. Of voor een spirituele, bijvoorbeeld meditatie. Er is niets mis met het zoeken van (professionele) hulp; door deze ervaringen groei je als mens. Als je er de voor jou passende hulp bij zoekt, zul je minder gauw stagneren in je persoonlijke groei. De eerder onoverkomelijk lijkende problemen kunnen dan uitdagingen worden.

De balans

Je kiest er niet voor natuurlijk, om kind van te zijn. Je leven verloopt minder gemakkelijk dan dat van anderen, in ieder geval in het begin. Toch hebben deze ervaringen jou misschien ook iets extra’s gegeven.
Jij leerde in te spelen op andermans behoeften. Je kunt aandacht geven en kijkt niet vreemd op van afwijkend gedrag bij anderen. Dat zijn waardevolle kwaliteiten en vaardigheden. Ook al ga je die misschien pas zien en inzetten als jouw eigen leven meer in balans is. Kind van zijn kost veel. Maar als je je actief ontwikkelt, levert het ook wat op. Je wordt een sterker mens.

Wat heb ik het daar moeilijk mee gehad, zeg. Zorg geven aan een moeder die mij zo tekort gedaan heeft. Zij gaf mij niet wat ik zo broodnodig had, en ik mocht het nu wel aan haar geven?! Ik ben daar jaren woedend over geweest. Sinds kort ben ik tot mijn verbazing in staat om – vanuit mijn eigen basis – die zorg te geven die ik wil geven. Niet meer en niet minder. Ik heb er zelf de regie over. Ik voel me eindelijk echt volwassen.

Jaarlijkse Kind Van Dag op de eerste zaterdag in november

Ieder jaar organiseren wij een ontmoetingsdag voor volwassen KOPP: kinderen van (een) ouder(s) met psychiatrische problemen. Met een lezing, film of voorstelling in de ochtend en gespreksgroepen en workshops in de middag. De Kind Van Dag wordt altijd goed bezocht. De meeste deelnemers zijn enthousiast en komen jaar na jaar weer terug. Je kunt je e-mailadres op de daarvoor bestemde lijst laten zetten door een mail te sturen naar info@labyrint-in-perspectief.nl. Dan krijg je in september bericht over het programma en het aanmeldformulier voor de volgende dag.