home > Informatie > Vrienden, buren of collega’s

Vrienden, buren of collega’s

Hoeveel wil en kun je betekenen voor iemand met psychische problemen in je omgeving? Dat is een vraag waar vrienden, buren of collega’s vaak mee zitten.

Je hebt last van het gedrag van de ander: spreek hem of haar erop aan.

Buren
In sommige gevallen is er alleen oppervlakkig contact, zoals bij buren vaak het geval is. Een buur met psychische problemen kan veel overlast veroorzaken. Het beste kun je in eerste instantie proberen om contact te maken met een buur die overlast geeft. Zo kun je erachter komen wat er speelt. Soms kun je iets voor je buur betekenen, praktisch of emotioneel. Het is fijn als dat kan. Maar houd daarbij wel je eigen grens goed in de gaten; doe niet meer dan waar jij je prettig bij voelt.

Als er sprake is van overlast en het lukt niet om contact te maken met de overlastgever, meld het dan bij de woningbouwvereniging of bij de politie. Je neemt hiermee niet alleen jezelf serieus, maar ook degene met de psychische problemen. Hoe meer meldingen er zijn, hoe groter de kans wordt dat er hulpverlening op gang komt.

Collega’s
Bij collega’s zijn de problemen meestal van een andere aard. Je hebt last van het gedrag van de ander omdat die zich niet aan de afspraken houdt of geen verantwoordelijkheid neemt. Of omdat hij of zij eindeloos je aandacht vraagt voor persoonlijke zaken. Proberen om in contact te komen over deze dingen, aangeven wat voor jou wel en niet acceptabel is, is dan belangrijk. Je neemt je collega serieus als je hem erop wijst dat hij steken laat vallen.
Je kunt het probleem van je collega niet oplossen. Hooguit kun je je zorg uitspreken over diens gedrag. Als je dat doet, help je hem of haar om zich bewust te worden dat er een probleem is. En dat is de eerste stap naar een mogelijke oplossing.

Als dat niet lukt om hierover te communiceren of als dat onvoldoende helpt, kun je het probleem het beste aankaarten bij een leidinggevende. Wees niet te bang dat je dan ‘klikt’ of roddelt. Als het niet jouw intentie is om je collega af te vallen of te beschadigen, is het geen klikken of roddelen. Dan is het een kwestie van jezelf en de ander serieus nemen, zowel als persoon als in je werk.

Vrienden
In vriendschappen is het contact dat je met elkaar hebt persoonlijk. Je kiest je vrienden zelf uit, wat je van je familie niet kunt zeggen. Daarom is het juist in vriendschap zo belangrijk dat je je prettig voelt bij elkaar.
Als je het gevoel hebt dat de vriendschap niet meer gelijkwaardig is, als jij voor jouw gevoel veel meer geeft dan de ander, als je je gemanipuleerd voelt door de ander, dan zijn dat onderwerpen om te bespreken. Natuurlijk zijn er in ieder mensenleven goede tijden en slechte. En is het vanzelfsprekend dat je je vrienden steunt in slechte tijden. Maar dat moet niet ten koste van jezelf gaan, en daarmee ten koste van de vriendschap.

Bij ernstige psychische problemen is professionele hulp nodig; hulp die jij als vriend of vriendin niet kunt geven. Maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om degene met psychische problemen zo ver te krijgen dat hij of zij hulp zoekt. Hooguit kun jij je zorg uitspreken en je hulp aanbieden. Bijvoorbeeld aanbieden om mee te gaan naar de huisarts. Als hij of zij dat aanneemt is dat fijn. Blijf je wel bewust van jouw grenzen. Psychische problemen of niet, de ander heeft zelf de verantwoordelijkheid voor zijn of haar levensgeluk. Wat niet wil zeggen dat je er niet aan kunt bijdragen, maar niet ten koste van jezelf.

Als je vriend of vriendin jouw uitgestoken hand niet aanneemt, kun jij niets doen. Je kunt alleen voor jezelf de balans opmaken of en op welke manier jij met het contact door wilt gaan. En dat vervolgens open communiceren naar je vriend of vriendin. Jouw openheid kan net het zetje zijn dat hij of zij nodig heeft.

Vermoed je dat iemand suïcidaal is, neem dan altijd contact op met een huisarts of met de politie.