home > nieuws > Kind van Dag 2015, een impressie

Kind van Dag 2015, een impressie

De eerste zaterdag van november. De jaarlijkse Kind Van Dag valt op alweer zo’n ongewoon warme novemberdag, net als vorig jaar. Toen konden we zelfs buiten zitten om te eten. Daar is het nu wat nat voor. Het is dezelfde locatie en dezelfde temperatuur. Maar er zijn veel meer deelnemers. Een recordaantal van honderdvijf. Heel fijn om de theaterzaal zo goed gevuld te zien!

KOPP’ers en relaties
De spreekster in de ochtend is schrijfster Carolien Roodvoets. Carolien is bekend vanwege boeken als Niemandskinderen, populair onder KOPP omdat het de gevolgen van een onveilige jeugd goed beschrijft, en Het monsterverbond over de aantrekkingskracht van ‘foute mannen’ op sommige vrouwen. Daarnaast is zij werkzaam als relatietherapeute. De lezing gaat over een combinatie van deze dingen: relaties bij mensen met een achtergrond van onveilige hechting.

Het is voor veel KOPP’ers moeilijk om intieme relaties aan te gaan. En bij degenen die er wel in slagen om een partner te vinden, verlopen de relaties nogal eens moeizaam en houden ze geen stand. Carolien beschrijft op geheel eigen, humoristische wijze de vreemde kronkels, overtuigingen en verwachtingen die mensen blijken te hebben bij het aangaan van relaties. Haar humor is prettig, want het is best een zwaar onderwerp. We hebben allemaal als KOPP’er een paar essentiële dingen gemist in onze jeugd en die proberen we van onze partners alsnog te krijgen. Bij voorbaat een kansloze onderneming. Maar voordat we dát toegeven…

Carolien is scherp en direct, en ook nogal zwart/wit. De mannen komen er wat bekaaid af in haar betoog. Waar zij opmerkt dat zich ‘in elke vrouw een heks bevindt’, alsof dat iets opzienbarends is, benoemt ze zonder nadere toelichting de ‘foute mannen’, alsof iedereen hén wel kent. Neutraal zou zijn geweest: In iedere man bevindt zich een ‘foute man’ en in iedere vrouw bevindt zich een heks. En bij sommigen staan deze op de voorgrond. Dáár had ik me helemaal bij kunnen aansluiten.

Ook lijkt Carolien pessimistisch over de kansen voor KOPP’ers om zélf kinderen op een goede manier op te voeden. Gelukkig komt één van de aanwezige mannen in de vragenronde effectief voor zichzelf op. ‘Ik ben KOPP en de leukste vader van de wereld’, zegt hij. Carolien kan met deze reactie goed uit de voeten. Zij legt in haar lezing de nadruk op wat er fout kan gaan. Dat betekent nog niet dat het nooit goed gaat. ‘Prachtig dat je dat zo over jezelf kunt zeggen!’

Lunch en ontmoeting
Na de lezing is er een goed verzorgde lunch, deze keer met authentieke Italiaanse bollen. We hebben een uur de tijd en er wordt druk gepraat overal aan de tafeltjes. Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwkomers. Er zijn zoveel mensen aanwezig die er eerder nooit waren, vooral veel jongere deelnemers. Ik spreek er een aantal en ze tonen zich over het algemeen blij verrast met deze dag.

Een middag vol met workshops
Dan de workshops in de middag. Het zijn er vijf. Ik ben zelf aanwezig bij Face your Fears, een actieve workshop met elementen van zelfverdediging en vechtsport. De reacties zijn gemengd. Voor de één is het heerlijk om op een kussen te slaan en daarbij oerkreten uit te stoten (ondergetekende kan daar de lol wel van inzien) en voor een ander is het beangstigend en een onwelkome confrontatie om daar getuige van te zijn. Oók heel invoelbaar op een Kind Van Dag.

 De beest uithangen wordt in de terugkoppeling ‘een fijne reis van buiten naar binnen’ genoemd, waarbij je je bewust wordt van allerlei soorten van ‘dierlijke’ energie in jezelf. Die je – met enige oefening – naar believen zou kunnen inzetten.

Tuinieren in je hoofd is een workshop waarin je de tuin leert kennen als metafoor voor je emotionele huishouding. Zorg je er goed voor, dan groeit en bloeit er van alles. Heb je je tuin niet goed afgerasterd, dan liggen de grensconflicten op de loer.

Familieopstellingen is, net als andere jaren, heel bijzonder. Het blijft wonderlijk dat de representanten emoties en lichaamsbelevingen hebben die passend zijn in het verhaal van degene die ‘werkt’. Zonder dat zij iets van de achtergronden weten.

En tot slot de gespreksgroep: negen mensen die elkaar niet kennen, zijn in staat om zeer persoonlijke verhalen met elkaar te delen. Over wie ben ik, wie wil ik zijn? En welke boodschappen heb ik meegekregen van huis uit?

De middag wordt plenair afgesloten met een paar praatjes en een heleboel bloemen. Twee jonge deelneemsters willen een wetsvoorstel bewerkstelligen voor KOPP/KVO. Zij hebben een besloten Facebookgroep opgericht voor jonge KOPP’ers. Fantastisch dat jonge mensen hier nu mee aan de slag gaan! Documentairemaakster Nelleke Koop doet een oproep om met haar in gesprek te gaan. Zij maakt een documentaire over KOPP’ers, getiteld Moeder aan de lijn, en zoekt hiervoor vrouwen die voor hun moeder zorgen.

Een bewogen Kind Van Dag met een recordaantal deelnemers. Labyrint-In Perspectief kan tevreden zijn.

Kassandra Godijn,
19-11-2015

Overig nieuws