home > geen categorie > Kind-Van Dag 2020 ‘Overlevingsmechanismen’

Kind-Van Dag 2020 ‘Overlevingsmechanismen’

Als je verder klikt naar deze pagina vind je zaterdagochtend 7 november de link naar onze livestream. Ook zullen wij de livestream delen op onze Facebookpagina

De Kind van Dag op 7 november 2020 vindt dit jaar online plaats. We zullen in de ochtend te zien zijn via de livestream van Out of the Box TV. In de middag bieden we je de mogelijkheid om deel te nemen aan een online gespreksgroep via ZOOM.

De livestream (ochtend)

De presentatie van Eef Bruggink van Move a Mountain Bewustzijnstrainingen kun je hier downloaden.

In de ochtend zullen wij de dag openen vanuit de studio van Out of the Box TV. Dit kun je volgen via een livestream die wij zullen delen op verschillende plekken op het internet, bijv. onze website en Facebook pagina. Wellicht ben je hier al bekend mee omdat je de livestream van MIND al wel eens hebt bekeken. Out of the Box TV is inmiddels expert op het gebied van livestreams en wij hopen met hen alsnog een bijzondere Kind van Dag voor jullie neer te zetten!

In de studio zullen onze sprekers vervolgens hun interactieve lezing gaan geven over het thema overlevingsmechanismen a.d.h.v. het concept De Maskermaker. Het leuke is; het is een interactieve lezing. Dus af en toe krijg je een opdrachtje voor thuis, of als jij een vraag hebt kun je inbellen naar de studio.

Goed om te weten: je hoeft je dus niet op te geven voor de livestream. Aan het eind van de ochtend sluiten we de livestream vanuit de studio af. Het is nu tijd om te lunchen en het programma gaat na de lunch verder voor diegenen die zich hebben aangemeld voor een online gespreksgroep. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen het ochtendprogramma te volgen.

Kon je er niet bij zijn afgelopen zaterdag? Geen probleem, want je kunt hier alsnog de opname van de livestream terugzien: 

Evaluatieformulier

Wij zijn benieuwd wat jij van de Kind van Dag vond. We zouden het daarom fijn vinden als je dit evaluatieformulier wilt invullen. Zo kunnen wij onze Kind van Dag weer verbeteren. Dank je wel!

De online gespreksgroepen (middag)

In onze online gespreksgroepen kun je napraten over de lezing in de ochtend, het thema ‘overlevingsmechanismen’ of andere ervaringen met elkaar uitwisselen. Om deel te nemen hoef je van te voren niets te downloaden. Zorg wel dat je een goede internetverbinding hebt en dat je geluid en beeld goed werkt. Er zijn 7 reguliere online gespreksgroepen en 1 groep voor Labyrint Young (voor jongvolwassenen tussen de 18 – 35 jaar). In iedere gespreksgroep zitten maximaal 6 deelnemers en iedere groep wordt begeleid door één van onze ervaringsdeskundige vrijwilligers die zelf ook kind van zijn.

Wanneer jij je hebt opgegeven voor de online gespreksgroep ontvang je van ons een aantal dagen voor het evenement de link naar ZOOM. Hier zullen we alle deelnemers van de reguliere groepen verzamelen en (met uitzondering van de Labyrint Young groep) willekeurig verdelen over de gespreksgroepleiders.

Belangrijk: om deel te nemen aan een online gespreksgroep moest je je aanmelden. Inmiddels zitten de groepen vol en kun je je hiervoor niet meer inschrijven. 

Het programma

10.30 – opening livestream

10. 45 – praatje voorzitter Cisca Goedhart

11.00 – 12.30 – interactieve lezing

12.45 – afsluiting livestream

13.30 – 15.00 – online gespreksgroepen via ZOOM

Geef ons een steuntje in de rug €

Vanwege de unieke omstandigheden bieden wij dit jaar onze Kind Van Dag online en kosteloos aan. Aangezien we er zelf wel kosten voor maken, vragen we je om – als je wilt en kunt – een bedrag te doneren om ons een steuntje in de rug te geven. Dit kun je doen via dit formulier. Wij zullen je donatie zeer waarderen. Alvast onze dank hiervoor!

Thema: Overlevingsmechanismen

Stichting Labyrint-In Perspectief organiseert jaarlijks een ontmoetingsdag voor volwassen KOPP/KOV (KOPP: Kind van Ouder met Psychische Problemen, KOV: Kind van Ouder met Verslavingsproblemen). Wat deze Kind-Van Dag ieder jaar zo bijzonder maakt, is de herkenning, het begrip, de kracht en de verbondenheid die je met andere kinderen-van kunt ervaren.

De Kind-Van Dag 2020 heeft het thema Overlevingsmechanismen. Eef Bruggink en Huib van der Zwaan, eigenaren van Move a Mountain Bewustzijnstrainingen, geven een interactieve lezing over dit thema. De invalshoek die zij daarvoor kiezen is die van De Maskermaker.

Herken jij jezelf in één van deze oneliners met betrekking tot een bepaald overlevingsmechanisme (masker)?

  • “Hoe zwaar het ook is, ik neem altijd weer de volgende taak op mij.”
  • “Ik voel me vaak licht in mijn hoofd, alsof ik mijn lichaam niet bewoon.”
  • “Ik moet het altijd beter doen, altijd sterker zijn dan de ander.”

We hebben als KOPP’er ervaringen gehad die we destijds emotioneel nog niet konden verwerken. De bijbehorende emoties moesten we onderdrukken en dat systeem van onderdrukking moesten we door middel van afweer gaan managen. Die afweer bestaat uit allerlei gevoelens, overtuigingen en gedragingen die ons in onze kindertijd overeind hielden. Daarom noemen we ze ook wel overlevingsmechanismen. Maar in het volwassen leven bezorgen ze ons last. De uitdaging van volwassen KOPP’ers is het loslaten en ontmaskeren van deze patronen. Zodat onze eigen, nog kwetsbare ikjes eronder vandaan kunnen komen en de ruimte krijgen om op te groeien.
De Maskermaker is een mooie en beeldende manier om inzicht te krijgen in de verschillende overlevingsmechanismen die er zoal bestaan. De karakterstructuren, zoals de maskers in De Maskermaker genoemd worden, komen ermee tot leven.

Het onderzoeken van het thema overlevingsmechanismen helpt ons om verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven. Dus dat gaan we doen. Wees welkom om online deel te nemen aan de Kind van Dag!

Overige