home > blog > KOPP-blog: door háár zit ik nu hier!

KOPP-blog: door háár zit ik nu hier!

KOPP, je zal het maar zijn. Zijn ja, want KOPP is niet iets dat je hebt. Een van je ouders had of heeft een persoonlijkheidsstoornis of ander psychisch probleem. Zij wel, zij hadden iets. En dat maakt dat jij, in het hier en nu, bent wie je bent.

Het is niet eerlijk. Dat gevoel heeft mij jarenlang overheerst. Ik zag anderen rondom mij carrière maken, een gezin stichten, kortom hun leven vorm geven. Die trein reed aan mij voorbij. Ik kon er niet op, hij ging veel te snel.

Ik moest rouwen om wat wel en niet geweest was voordat ik een zelfstandige start kon maken, maar oh, wat heeft het lang geduurd voordat ik dat in de gaten had. Angsten, depressies, obsessies, verslavingen… allemaal heel functioneel om weg te blijven van die rauwe, als levensbedreigend gevoelde rouw. En denk vooral niet dat ik het nu onder de knie heb, het kunstje. Al heb ik een hoop opgeruimd en gerouwd, ik ben en blijf mijn leven lang KOPP. Ik schiet op de meest onverwachte momenten nog steeds in mijn oude angsten. Het is als de vuurwerkresten na oud en nieuw – nooit helemaal opgeruimd.

Ondertussen begeleid ik andere KOPP als coach en ik hoor een klant soms zeggen: het is niet eerlijk, door háár zit ik nu hier. Dan moet ik glimlachen om die herkenbare woede. Inmiddels begrijp ik dat onze ouders ook maar mensen  waren. Producten van hun genen en omgeving, net als wij. Jezelf mogen ontwikkelen en het oude zeer achter je laten is een cadeautje. Niet iedereen kon of kan dat doen. Mijn schizofrene moeder was er niet toe in staat; ik wel. Groei doet dan wel pijn, maar daarachter ligt een grote vrijheid.

Zou ik het over willen doen dan? Nou nee. Zo ver ga ik nou ook weer niet. Maar ik zou met niemand willen ruilen.

23 januari 2014

Kassandra Goddijn is medewerker bij Labyrint-In Perspectief en heeft daarnaast haar eigen coachingpraktijk voor volwassen KOPP, www.koppcoaching.nl.

Overige blogberichten