home > blog > KOPP-blog: zichtbaar zijn

KOPP-blog: zichtbaar zijn

Ik heb me als kind aangewend om onzichtbaar te zijn. Als ik er niet was, kwam ik ook niet in de ongewenste aandacht te staan. Het voelde levensbedreigend als mijn vader boos op me was. Mijn moeder, die met haar gedrag altijd flink de aandacht getrokken had, was gedwongen opgenomen. Zouden ze mij ook komen halen? Nee, dan kon je beter maar gewoon niet gezien worden.

Het was een heel prima overlevingsmechanisme. In mijn puberteit was ik het zat; toen had ik de behoefte om juist heel erg gezien te worden. Ik ben toen een paar jaar met gestreepte broeken, versleten leren jackies en blauwe plukken in mijn haar door het leven te gaan. Onder die opvallende buitenkant was er trouwens ook niet zoveel zichtbaar. Dus het was niet afdoende. Toen ik was uitgeraasd, heb ik mezelf een maatschappelijk aanvaard uiterlijk aangemeten. En was mijn onzichtbaarheid gewoon weer terug.

Ik merk het als ik in de rij sta bij de bioscoop voor een kopje koffie in de pauze. Dat ik dan gewoon niet aan de beurt kom. Of dat mensen tegen me aanbotsen als ík niet opzij ga op een drukke markt. Of als mensen vergeten om mij uit te nodigen voor hun feestje, per ongeluk wel te verstaan. Want ik ben meer dan welkom. Kennelijk ben ik nog steeds bij tijden onzichtbaar.

Wat ook waar is: ik maak mezelf niet graag zichtbaar. Dat vind ik doodeng. Om bijvoorbeeld mijn mening te geven tijdens een vergadering. Of om bij de buren te klagen over geluidsoverlast. Of om een product met een foutje terug te brengen naar de winkelier.

Maar er komt een moment dat het verlangen groter wordt dan de angst. En dat is het juiste moment om stappen te nemen. Ieder mens wil gehoord, gezien, gekend en begrepen worden. Inmiddels zing ik bij een koor, schrijf ik blogs en publiceer ik artikelen. Ik begin eindelijk mijn plek in de wereld in te nemen. En het gekke is… ook bij de bioscoop, in de rij voor een kopje koffie, lijken mensen me ineens wél te zien. Wonderlijk toch.

Kassandra, 21 november 2013

Kassandra Goddijn is medewerker bij Labyrint-In Perspectief en heeft daarnaast haar eigen coachingpraktijk voor volwassen KOPP, www.koppcoaching.nl.

Overige blogberichten