home > boek > KOPP zorgen in mijn rugzak

KOPP zorgen in mijn rugzak

boekomslagdoor Elly Hellemons-de Jong
(uitgeverij Bestel Mijn Boek 2021)

Hoewel het nergens geschreven staat is de corona-lockdown voor Elly Hellemons-de Jong het moment geweest om haar boek uit te geven. Ze schreef haar verhaal al tien jaar eerder. In 2009 kon ze niet werken omdat ze vanwege een gecompliceerde enkelbreuk noodgedwongen rust moest nemen. Dat was hét moment om stil te staan bij haar leven.

Elly groeide op als oudste in een problematisch gezin. Haar moeder had psychische problemen en haar vader had, mogelijk mede daardoor, verslavingsproblematiek. Elly was daarmee in twee opzichten KOPP-kind hoewel ze die term nog niet kende. Zonder haar ouders iets te verwijten beschrijft Elly in dit boek waar haar rugzak toe heeft geleid.

Als je zoals Elly in een klein dorp bent opgegroeid en daar nog altijd woont en werkt getuigt het van moed om een boek uit te brengen waarin jouw ervaringen open en bloot op papier staan. Iedereen kent immers iedereen.

Elly is als kind en ook later altijd op haar hoede, leeft altijd met de gedachte: hoe gaat het thuis? Ze is continu op zoek naar positieve aandacht en wil iedereen te vriend houden. Ze voelt ook de zorg voor haar broertjes en zusje. Ze twijfelt vaak of ze dat wat ze doet wel goed doet.

Ontroerend is wat ze over haar opa schrijft. Zo’n opa zou je eigenlijk iedereen wensen. Een opa die er helemaal voor jou is en me wie je alles kunt bepraten. Die de gerechten die jij klaarmaakt altijd de hemel in prijst ook al smaken ze voor geen meter. Opa houdt zo goed en kwaad als hij kan een oogje in het zeil van het gezin van zijn zoon. Elly’s vader is een harde werker maar door de drank slaat hij thuis de boel soms kort en klein.

De schaamte voor de thuissituatie zet zich evenals de zorg die ze daarover heeft door als ze al getrouwd is en haar eigen kapsalon heeft. Dat is in verschillende passages te lezen.

Pijnlijk is dat haar moeder diverse pogingen doet om zichzelf het leven te benemen nadat Elly uit huis is. Beschamend is het wanneer ze haar moeder naar de EHBO van het ziekenhuis heeft gebracht met een gebroken neus, opgelopen door een bierfles van haar vader. Er blijkt een klant uit de kapsalon op dezelfde kamer dan haar moeder te liggen.
‘KOPP zorgen in mijn rugzak’ toont de buitenwereld welke drama’s zich in het leven van Elly hebben afgespeeld en hoe ze er nu in staat.

Het getuigt van veel doorzettingsvermogen om als KOPP-kind je doel te bereiken. Maar bovenal is het in essentie zoals Elly zelf zegt: ‘Ik heb alles gedaan met heel mijn hart, en dát klopt!’

Addy Bakx

Overige boekbesprekingen