home > boek > Kus je tranen – Marianne van de Polder

Kus je tranen – Marianne van de Polder

Ik vond Kus je tranen zo raak en confronterend, dat ik het af en toe weg moest leggen. In de ervaringen van de schrijfster vond ik ook herkenning. Ik beveel het boek van harte aan en heb het lezen er van als zeer waardevol ervaren. Schizofrenie had Marianne’s moeder al vroeg in haar greep. Na het voorwoord en een bemoedi­gingstekst vertelt Marianne hoe het begon. In cursief, met korte zinnen en alinea’s. Dat komt binnen. Haar verhaal kan heel confronterend zijn voor Kinderen Van.

Toch waren er zelfs in de donkerste tijden lichtpunten voor Marianne. Het mooiste dat haar moeder haar heeft meegegeven, is leren bidden. Ze heeft, ondanks alles, spirituele bescherming ervaren. In Kus je tranen beschrijft ze haar weg naar heelwording en de stappen die ze heeft gezet om daar te komen.

Marianne gaat uit van een holistische visie: lichaam en geest zijn één. Weggestopte pijn kan fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel gaan opspelen. Naast de pijn om haar moeder was er de pijn om het vroegtijdig overlijden van haar vader, die alles voor haar was. Om te helen, moest ze zichzelf eerst helemaal afbreken en daarna weer opbouwen. Haar doorbraak vond plaats tijdens een hypnotherapie sessie. Op het moment dat ze alle opgekropte woede op haar moeder mocht botvieren op een kussen, kwam ze eindelijk in verweer tegen het geweld dat haar was aangedaan.

In een goede jeugd krijg je behalve liefde van je ouders ook iets anders mee: een gevoel van eigenwaarde. Een belangrijk deel van eigenwaarde komt van de onvoorwaardelijke liefde van je ouders voor jou. Is die er niet, dan slaat dat een gat in jezelf. Een groot deel van je leven kun je bezig zijn dat gat te vullen door op zoek te gaan naar de perfecte relatie en vriendschappen. Tot je er achter komt dat het er om gaat jezelf lief te hebben.

Je eigen beste vriend kun je zijn als je een omgeving kiest waarin je volledig jezelf mag zijn. Wees zorgvuldig in wie je toelaat in je leven. Als er iets niet goed zit in een relatie of vriendschap, bespreek dat dan. Heb je voldoende gepraat en blijft het contact niet goed, dan kun je de ander loslaten. Houden van jezelf wordt soms als egoïstisch gezien. Toch kun je juist door van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen, er ook voor anderen zijn.

Marianne sluit het boek af met een spiritueel perspectief op haar moeder. Tijdens een channeling stelde ze de vraag “Hoe kan een ziel een mensenleven lang in een staat van geestesziek zijn verkeren en heeft dat een functie?” Het antwoord dat ze kreeg, verduidelijkte voor haar veel en zegt iets over hoe Marianne in het leven staat. Een ieder heeft de keuze dat al dan niet voor waar aan te nemen.

Ilona Lekahena,  november 2015

Uitgeverij Elikser in Leeuwarden
ISBN: 978 90 89547 43 9
€ 14,95

Overige boekbesprekingen