home > boek > Leven met zelfdoding – 60 brieven van nabestaanden

Leven met zelfdoding – 60 brieven van nabestaanden

Wat gebeurt er met je nadat je kind, je partner, je vader of moeder, een broer, zus of hele goeie vriend zichzelf om het leven brengt? Hoe ziet je leven er na zo’n ingrijpende gebeurtenis uit? Het boek Leven met zelfdoding, dat op 24 april is verschenen, hoopt antwoord te geven op die vragen. Het bestaat uit zestig brieven van mannen en vrouwen die in het verleden met zelfdoding in hun directe omgeving te maken hebben gehad. In hun brieven richten ze zich op een voor hen onbekende lotgenoot. Iemand die onlangs hetzelfde heeft meegemaakt en die ze hopen te helpen door hun eigen ervaring te delen met hen. Brieven over verdriet en liefde, woede en respect, wanhoop en hoop. Soms emotioneel, soms ook heel praktisch.

Het eerste exemplaar is in een samenkomst van de briefschrijvers aangeboden aan Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland en presentatrice van o.m. het KRO/NCRV programma Schepper & Co. Tijdens deze bijeenkomst hebben enkele schrijvers hun brief persoonlijk voordragen.

Zestig brieven

Leven met zelfdoding is een initiatief van Sinds 1883-uitgevers. Daar leefde de gedachte dat op deze manier anderen geholpen konden worden. Om zestig mensen bereid te vinden dit te doen is samenwerking gezocht met Jolien van der Kooij, docent aan de uitvaartvakopleidingen en Wouter de Jonge, uitvaartondernemer. Zij hebben de mensen gevonden die een brief wilden schrijven waarin ze laten zien hoe het verlies met hun leven verweven is geraakt. Uiteindelijk zijn er zestig heel verschillende brieven voor het boek geselecteerd. Stuk voor stuk persoonlijk. Soms adembenemend, hartverscheurend, verschrikkelijk. Soms heel praktisch: met tips om het leven door te komen. Het is een boek geworden waarvan de uitgever hoopt dat heel veel mensen die nu met zelfdoding in hun omgeving te maken hebben of krijgen er troost uit kunnen halen.

Online

De zestig brieven zijn in boekvorm, maar ook als e-book verschenen. Het boek verkrijgbaar via bol.com en de boekhandel.  Als je meer dan 20 exemplaren wil bestellen, neem dan contact opnemen met Sinds 1883 – uitgevers:  redactie@sinds1883.nl.

5 juni 2014

_________________________________________________________________

Overige boekbesprekingen