home > nieuws > Meedoen aan onderzoek veerkracht gezinnen?

Meedoen aan onderzoek veerkracht gezinnen?

De Rijksuniversiteit Groningen (afdeling Ontwikkelingspsychologie) gaat in samenwerking met de Fontys Hogeschool Pedagogiek onderzoek doen naar de veerkracht van gezinnen met een moeder met depressieve gevoelens. Vrouwen die depressieve gevoelens ervaren of een stemmingsstoornis hebben en een kind hebben in de leeftijd tussen 6 en 13 jaar kunnen deelnemen. 

Wanneer een moeder sombere of depressieve gevoelens heeft, merken andere gezinsleden dat ook. Veerkracht gaat over hoe ouders en kinderen in hun dagelijks leven omgaan met moeilijke situaties, hoe je herstelt en wat voor jou en jouw gezin echt helpt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar processen die de veerkracht en het welzijn van het gezin in een dergelijke situatie bevorderen.

Dit onderzoek zal bij het gezin thuis plaatsvinden. Het huisbezoek omvat twee korte observaties van een alledaags moment, dit duurt ongeveer 60 minuten. Daarnaast wordt een kort gesprek gevoerd met de moeder en een gesprek met één kind uit het gezin. Alle gegevens worden strikt anoniem verwerkt.

De hoofdonderzoeker is Anouschka van Eijk-Heitlager. Zij zet haar eigen ervaringsdeskundigheid in om bij te dragen aan het verbeteren van de ondersteuning van gezinnen die te maken hebben met psychische kwetsbaarheid. Ook beoogt ze zo meer aandacht te geven aan de eigen krachten van ouders en kinderen.

Ken je iemand die mee wil doen aan dit onderzoek? Of ben je zelf geïnteresseerd in deelname? Mail dan dan gerust naar Anouschka van Eijk-Heitlager: a.heitlager@fontys.nl of neem telefonisch contact op via 06 – 233 85 231. Voor deelname ontvangt het gezin een cadeaubon.

In de download van Fontys vind je meer informatie over dit onderzoek.

Overig nieuws