home > blog > Moestuin

Moestuin

Staatssecretaris Jetta Klijnsma moest haar suggestie dat de Nederlander zijn pensioen wellicht zou kunnen aanvullen met de opbrengst van een moestuin, bezuren. Zoals dat gaat viel heel spraakmakend Nederland over haar heen. Want kom niet aan onze (pensioen)rechten. Toch heeft ze, vind ik, wel een punt.

Want wat is er op tegen dat je, zoveel mogelijk, voor jezelf zorgt? Ooit was zelfzorg gemeengoed, het was bittere noodzaak, een andere optie was er niet. Wie niet meer kon werd afhankelijk van familie of de armenzorg. Geen pretje. Om aan die schrijnende toestanden, want daarvan was toch vaak sprake, een einde te maken, ging de overheid voor ons zorgen. Maar zoals dat zo vaak gaat, was het een medicijn met bijwerkingen. Mensen werden daardoor afhankelijk van Vadertje Staat. En omdat zelfs deze Vader zijn grenzen heeft, werd de last hem te veel. Vadertje probeert  nu de banden met ons wat losser te maken en zijn kinderen terug te leiden naar meer eigen verantwoordelijkheid. En dat stuit op grote weerstand. Overal wordt de noodklok geluid, niet in het minst in de ggz. Na jaren van oeverloos uitbreiden van het aanbod, wordt er nu een streep getrokken. En dat kan volgens de professionals alleen maar leiden tot een complete ontreddering en de ondergang van Nederland.

 En toch ziet het er naar uit dat zorgen voor jezelf en je omgeving een blijvertje wordt. We willen er niet aan, want we weten niet meer hoe dat moet, voor jezelf zorgen. Nooit geleerd, want dat was nergens voor nodig. En nou zitten we met de gebakken peren. Zo komen we terug in de moestuin van Klijnsma.

 Zou het eigenlijk niet heel erg goed voor de algehele gezondheid van onze senioren zijn, als zij bij het ontvangen van de eerste AOW een abonnement op een volks(moes)tuin zouden krijgen? Naast het aanvullen van de dagelijkse mondvoorraden heeft het bijhouden van een volkstuin nog veel meer voordelen. Het geeft veel beweging, je moet er dagelijks op uit, van achter de geraniums tussen de snijbonen en de rode bieten. Het bewerken van een stukje land laat het lichaam vele calorieën verstoken. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat beweging ook de geestelijke fitheid onderhoudt. Omdat een volkstuin meestal onderdeel is van een groter complex kun je er ander volk ontmoeten en misschien wel tot contacten komen. Ook al een voorwaarde voor een gezond leven.

Er is momenteel een groeiende belangstelling in de ggz voor E-health, allerlei online therapieën worden op ons afgestuurd. Zou het niet verstandig zijn, als ten minste een deel van het aanbod ingeruimd zou worden voor een cursus: Hoe onderhoud ik mijn moestuin?

Janah.

 31 juli 2014

 

 

 

Overige blogberichten