home > blog > NLP op proef

NLP op proef

Tussen de mails aan het secretariaat zat een paar maanden geleden een leuke aanbieding: drie NLP-sessies gratis. NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Nou, van die laatste lusten wij wel pap als familie van. En de eerste twee vind ik zelf als coach reuze interessant, dus ik sloeg drie vliegen in één klap. Ik heb meteen gereageerd.

Ik wilde wel graag onderzoeken of deze methode van waarde kan zijn voor familie van. Richard Spek van De 1e verdieping in Delft liet mij ervaren hoe NLP werkt. NLP is het gedachtegoed van het halfvolle glas. Je weet wel, hetzelfde glas is halfleeg of halfvol, van welke kant je het maar wilt bekijken. Je hebt daar een keuze in. Maar veel mensen ervaren die keuze niet.
De grondleggers van de NLP zijn gaan onderzoeken hoe ze dat doen, die mensen die het glas van nature als halfvol zien. Hoe hun gedachtepatronen  werken. En vervolgens hoe andere mensen, bijvoorbeeld degenen voor wie het glas nogal eens  halfleeg schijnt, hun beeld van de werkelijkheid kunnen veranderen.

‘Ah, de Tjakka!-truc van Emile Ratelband’, dacht ik. Maar zo eenzijdig bleek het toch niet te zijn. Gelukkig maar, want daar moet ik niks van hebben. Nee, van de NLP hoef je niet te ontkennen dat het leven ook wel eens gemeen kan zijn. Het gaat er voornamelijk om dat je van de schijnbare tegenpolen gevoel en verstand een goed samenwerkend koppel vriendjes maakt. Dat uitgangspunt komt mij als coach dan weer bekend voor.

Mijn gevoel zegt bijvoorbeeld: ach, mijn moeder is alweer in paniek, ik zal haar dertiende berichtje van vandaag ook maar beantwoorden. Terwijl mijn verstand natuurlijk zegt: hou eens even gauw op! Zo raak je overspannen. In plaats van die twee voortdurend met elkaar te laten strijden, zoals veel mensen onbewust doen, kun je ze ook laten samenwerken. Richard liet mij voelen hoe dat werkt. Wat wil het stemmetje van mijn gevoel eigenlijk? Dat mijn moeder stabiel is en dat ik ruimte voor mezelf krijg. Wat wil het stemmetje van mijn verstand eigenlijk? Ehm… juist. Uiteindelijk willen die twee stemmetjes precies hetzelfde. Ze hebben alleen elk hun eigen methode om dat doel te bereiken. Zodra je dat niet alleen snapt met je hoofd, maar ook voelt met je buik, kun je ontspannen. Je kunt gaan leren om uit de strijd te blijven en een compromis te zoeken die recht doet aan zowel gevoel als verstand.

Best bruikbaar! En omdat NLP ook een prominente plek geeft aan het systeem (de familie en/of vriendenkring om iemand heen), vind ik het een aanrader voor wie als familie van vastloopt, maar geen therapie wil. Dat hoeft ook lang niet altijd. Persoonlijke ontwikkeling of coaching is een keuze die mensen versterkt in plaats van afhankelijk maakt. NLP is slechts één vorm; er zijn er nog veel meer. Hopelijk doen straks ook andere organisaties mij een leuk proefaanbod. Dan kan ik er nog eens een blogje aan wijden!

www.1e-verdieping.nl

Kassandra Goddijn is medewerker bij Labyrint-In Perspectief en heeft daarnaast haar eigen coachingpraktijk voor volwassen KOPP, www.koppcoaching.nl.

 

22 mei 2014

 

 

 

Overige blogberichten