home > boek > Om adem te kunnen halen – Christine Otten

Om adem te kunnen halen – Christine Otten

Een vader in de psychiatrie en zijn dochter.

Christine Otten is journalist, filmmaker en performer. Ze schreef diverse boeken over soms ongemakkelijke onderwerpen. Ze gaat in dit boek op zoek naar haar wortels en met name onderzoekt ze de invloed die haar vader en haar onorthodoxe voorvaderen op haar hebben gehad.

Bij de titel van dit boek denk je direct dat er sprake  is van een verstikkende relatie, in dit geval tussen vader en dochter. Het tegendeel blijkt waar.

De dochter verwijdert zich actief in haar tienerleeftijd  van haar vader, die een groot deel van zijn leven  in psychiatrische instellingen verblijft. De relatie met de moeder blijft in stand en lijkt wel warm.

Het contact met de vader wordt hersteld als deze tachtig wordt. Er zijn veel momenten waarop zowel vervreemding , afstand als warmte tegelijk aanwezig zijn in de gesprekken en ontmoetingen tussen vader en dochter. De dochter gaat op zoek naar belangrijke mensen uit het verleden van haar ouders.

Naast dit levensverhaal loopt  er een journalistieke ontmoeting in de Verenigde Staten na 9/11. Hierin zijn vergelijkbare verwijderingen tussen een falende vader en zijn kinderen, in een totaal andere context beschreven.

Soms kruipt de schrijfster in de huid van haar vader: ”en nog steeds voelde hij haar aarzeling en angst wanneer ze hem schuchter omhelsde die enkele keer dat ze hem bezocht. Hij hoorde het wanneer ze elkaar spraken door de telefoon. En het ergste was dat hij haar angst begreep. Alsof hij in staat was alles van haar af te pakken, alles waarvan ze hield, alles wat wat ze had opgebouwd tot nu toe, haar gezin haar carrière. Hij was het levende bewijs dat je kon verliezen in dit leven. Hij was haar vader. Welk kind wil zijn ouder opzoeken in een psychiatrische instelling?”

 De worsteling tussen afstand en verlangen naar nabijheid wordt heel treffend geschetst, maar ook de angst dat de gekte besmettelijk zou kunnen zijn of haar leven in bedwang neemt. Het is een boek dat je raakt en dat herkenning oplevert.

Marianne Beliën

ISBN/EAN

9789025435820

Uitgever:

Atlas Contact

Kost:

€18,95

Auteur:

Christine Otten

  

 

 

Overige boekbesprekingen