home > boek > Rusteloze benen – Claudia Biegel

Rusteloze benen – Claudia Biegel

In Rusteloze benen beschrijft de auteur een periode uit het leven van Rosalie, een vrouw die KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen) is. We liften als lezer mee in de gedachten van deze vrouw van middelbare leeftijd en we voelen de voortdurende druk van het overal iets van moeten vinden. Rosalie is vrijwilliger bij een vluchtelingencentrum en zij bezwijkt voor de verleiding om zich persoonlijk met één van hen te gaan bemoeien.

Joseph is een jonge homoseksuele Afrikaan en zij besluit om hem op te nemen in haar huis om te voorkomen dat hij uitgezet wordt. Haar man en puberzoon vinden dit allerminst vanzelfsprekend maar Rosalie ervaart het niet als een keuze. Het lijkt een niet-anders-kunnen en daarvoor zet zij haar gezinsleven zonder pardon op het spel.

Je voelt als lezer wel dat er iets aan de hand is met Rosalie vanwege de manier waarop zij met haar gezin omgaat. Met de waarheid neemt zij het niet zo nauw en af en toe lijkt ze het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid, ook voor zichzelf, niet scherp te maken. Een paar keer wisselt de auteur van perspectief en liften we mee in de gedachten van Patrick, de puberzoon. Hij is onzeker en niet erg cool. Liefde en afkeer jegens zijn moeder strijden om voorrang, zoals dat hoort in de puberteit. Nadat hij zich er aanvankelijk tegen verzet heeft, blijkt de komst van Joseph voor Patrick een onverwacht feestje: hij ontdekt met hem zijn seksualiteit. Of er meer is dan alleen lichamelijke liefde tussen de twee jongens blijft onduidelijk, maar ze kunnen het goed met elkaar vinden.

 In een aantal flashbacks neemt de auteur de lezer mee naar de puberjaren van Rosalie en de ellende die haar moeder in die tijd veroorzaakte. Als KOPP-lezer leg ik meteen de verbanden tussen het instabiele gedrag van Rosalie en de gekte van haar moeder. Of die verbanden ook duidelijk zijn voor iemand zonder een dergelijke achtergrond, zou ik niet kunnen zeggen. Het maakt dat ik als lezer wat milder kijk naar het gedrag van Rosalie, terwijl ik mijn hart vasthoud voor de rampspoed die ik onherroepelijk voel aankomen.

 We zien Rosalie afglijden van onverstandig naar onverantwoordelijk gedrag en, als zij in de gaten krijgt dat Joseph en Patrick samen stoeien in bed, naar onomkeerbaar destructief. Met Joseph en Rosalie loopt het niet goed af. Voor de lezer blijft de vraag over de ware toedracht rond het slotdrama onbeantwoord. Het lijkt erop dat Patrick en zijn vader de dans ontspringen al zal dat voordeel voor Patrick relatief zijn – ook hij is helaas KOPP en zal daar in zijn volwassen leven mee moeten dealen.

 Bepaald geen opwekkend boek. Beklemmend en onbevredigend als het echte leven. Het leest als een waarschuwing: geef aandacht aan de psychische last die je met je meedraagt. Liefst nog voordat je aan kinderen begint. Doe je dat niet en blijf je gedurende je leven de signalen negeren, dan loop je het risico dat je als KOPP niet alleen slachtoffer bent, maar op den duur ook dader wordt.

Kassandra Goddijn, begeleidt volwassen KOPP in haar praktijk KOPP-coaching: www.koppcoaching.nl

ISBN nr. 978-94-026-030-8, € 19,95
Uitgeverij Aerial Media Company BV, Tiel

23-03-2015

Overige boekbesprekingen