home > blog > Samenzijn

Samenzijn

In het land van  Maas en Waal, Lek en Linge herdenken ze dit jaar dat het 20 jaar geleden is, dat deze ‘ badkuip’ bijna vol liep. Om natte voeten en erger te voorkomen werden er 240.000 mensen in een lange karavaan geëvacueerd. Als de dijk bij Ochten het niet gehouden had…. Maar gelukkig was de mens weer even sterker dan het water. Opgelucht keerden de evacuees weer naar hun huizen terug. Daarna begon het commentaar en de kritiek. Toen de nood hoog was of leek, bloeide de saamhorigheid tot grote hoogte. Mensen, die elkaar anders nauwelijks zagen staan, waren bereid om elkaar te helpen. Er wordt nog steeds over gesproken: “ Toen waren we een!”.

Dat gevoel van samenzijn, is een verlangen dat met mensen van alle eeuwen is verbonden. In deze tijden van individualisering wordt dat  gevoel te vaak gemist.  We zoeken het wel nadrukkelijk. Vroeger in de kerk, waar het samenzijn een wezenlijk bestanddeel is van de godsdienstoefening of viering. Nu de kerken stilaan sluiten, zoeken we het in stadions, bij popconcerten, demonstraties en in massale, stille, tochten als er weer eens iemand door zinloos geweld is omgekomen. Even proeven we dan weer aan dat gevoel van samenzijn. Helaas is het zo vluchtig als parfum. De volgende dag maken we elkaar weer uit voor rotte vis.

Toch blijven mensen elkaar zoeken, gewoon omdat ze er in veel gevallen alleen niet uit komen. Samenzijn levert naast geborgenheid ook vaak veel creativiteit  bij het oplosssen van problemen op. Bij Labyrint In Perspectief kennen we dat verschijnsel erg goed. Vanuit deze gezamenlijkheid komen er geregeld mooie dingen tot stand. Op 25 april organiseren we weer een Familie Van dag. Een mooie kans om je behoefte aan samenzijn weer eens te bevredigen. 

Janah, 12 febr. 2015

 

Overige blogberichten