home > blog > Sociale media

Sociale media

In deze tijd zijn de sociale media niet meer weg te denken. Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, noem maar op. Nieuws in alle categorieen kan via deze weg met elkaar worden gedeeld. Kranten nodigen hun lezers op de website uit om hun mening te geven over het allerlaatste nieuws.

De moderne mens heeft overal een mening over en het  internet nodigt uit om deze mening in volle glorie te ventileren. Achter een tablet, smartphone of pc. De veiligheid van de anonimiteit nodigt uit tot provocerende meningen. Nieuwsgierig of je andere internetgebruikers mee krijgt zodat je je sterker kunt voelen kan dan je werkelijk bent.

Onlangs maakte ik zelf  via de sociale media een dergelijke situatie mee. Een vrouw uit mijn contactenlijst beschrijft een ontmoeting in een openbare gelegenheid met een vrouw die duidelijk zodanig in de war is, dat je zou kunnen spreken van iemand die psychiatrische begeleiding behoeft. Haar mening over deze vrouw klonk behoorlijk provocerend. “Dat dit soort types moeten loslopen in deze maatschappij is nog tot daaraan toe, maar dat zij zich in een dergelijke toestand durven te vertonen in een openbare ruimte vind ik schandalig!”

Na het lezen van dit stukje was ik met stomheid geslagen. Hoe kan je nu zoiets zeggen? En als je trots 700 ‘sociale mediavrienden’ hebt, weet je dan wel tegen wie je zoiets zegt? Door de sociale-mediacultuur hebben wij honderden zogenaamde vrienden maar weten wij beslist niet wat er bij die honderden zogenaamde vrienden achter de voordeur speelt.

Ik scrolde door naar de reacties. De eerste tientallen reacties waren gejuich en bevestiging van de provocerende mening. Mijn oog bleef echter hangen bij een vrouw die het lef had om als reactie haar verdriet te tonen. Ze beschreef wat deze mening met haar deed. Geraakt door haar reactie besloot ik haar prive te benaderen en haar een hart onder de riem te steken. Zij bleek een ouder van.…. te zijn. Haar dochter had zo maar in deze provocerende meningen het onderwerp kunnen zijn. Deze moeder liet mij haar onmacht en verdriet zien. Haar dochter, ook in de war, last van de bezuinigingen in de zorg, moet ook wel eens een boodschap doen. Haar dochter, naar wie de maatschappij kijkt en vervolgens een mening ventileert zonder deze jonge vrouw te kennen.

Ik raadde deze ouder van het forum van Labyrint-In Perspectief aan, waarna ik een reactie van lof en dankbaarheid kreeg.

De persoon achter de provocerende mening heb ik uit mijn contactenlijst verwijderd. Ik hoop maar dat zij niet getroffen wordt door overbelasting waardoor er iets ‘mis’ kan gaan in haar hoofd!

Domie

Partner van….
Forummoderator van zowel het open als het gesloten forum van Labyrint-in Perspectief

9-4-2015

Overige blogberichten