home > boek > Spreken met de Spints – Boann Oorts

Spreken met de Spints – Boann Oorts

Spreken met de Spints is een dun boekje, een novelle, met veel inhoud. Het is geschreven in metaforentaal, ‘taal die de ziel blootlegt’ aldus de schrijfster. Dat leidt tot formuleringen als: ‘Ik voelde me door het kijken naar dit schilderij kind, moeder en vader tegelijk. Schepper van mijn beelden.’

Boann Oorts is kind van. Zij had een moeder met ernstige psychische problemen. In Spreken met de Spints beschrijft zij haar ervaringen in de periode waarin haar broer, vele jaren later, in een zware psychose raakt. Dat is een echo van het verleden en door die gebeurtenis raakt de schrijfster in een enorme worsteling met zichzelf.

‘Doodwensen van iemand die je ook liefhebt. Niet willen en kunnen zorgen voor een ziek mens. En ik kon geen kant heen met al die woeste gevoelens.’

De metaforentaal waarin de novelle geschreven is, vraagt wel om afstemming. Wie gewend is om met het hoofd te lezen, krijgt er wellicht jeuk van. Maar als je de bereidheid hebt om er de tijd voor te nemen en je open te stellen, is het een indringend en (althans voor mij) zeer herkenbaar verhaal. Het is een verhaal van worsteling, lijden, en herstel, bevrijding. Zowel het lijden als de bevrijding zijn verschijnselen die niet werkelijk begrepen kunnen worden met het hoofd. Daarom is Spreken met de Spints in zijn metaforentaal een mooie aanvulling op de literatuur die er al is voor en over naasten van mensen met psychische problemen.

In mijn visie is spiritualiteit een onmisbaar onderdeel van het herstelproces. Als je daar iets mee hebt: zeker lezen! En als je niets hebt met spiritualiteit, maar wel nieuwsgierig bent en je kunt openstellen: ook lezen! De spirituele invalshoek vergroot je wereld en maakt voor jou misschien ook een completer herstelproces mogelijk.

Kassandra Goddijn

Kassandra heeft haar eigen coachingpraktijk voor volwassen KOPP, www.koppcoaching.nl.

Uitgegeven bij Brave New Books, € 17,85

10-8-2015

 

 

 

 

Overige boekbesprekingen