home > boek > De Boerderij – Tom Rob Smith

De Boerderij – Tom Rob Smith

Een literaire thriller met psychische ziekte als thema. Fictie dus. Het is even wennen, ik begin nieuwsgierig aan dit boek want ik heb wel zin in een thriller. Als tegenwicht voor de ernst van al die ervaringsverhalen. 

De ik-figuur is een jongeman, Daniel, wiens moeder psychotische wanen heeft – of is er toch sprake van een echt complot? In de eerste helft van het boek wordt dat niet duidelijk. De moeder is scherp en helder en de auteur geeft haar alle ruimte om haar verhaal uit de doeken te doen. Zij komt overtuigend over en Daniel schort zijn oordeel op omdat zij hem dat vraagt. Het opschorten van het oordeel geeft een wat hikkend effect; er zijn een paar momenten waarop Daniel, en daarmee ook ik als lezer, conclusies wil trekken over het verhaal van de moeder. Maar nee, dan komt er eerst nog meer. Ik moest daarom behoorlijk worstelen om het middengedeelte door te komen. Jammer!

Zodra het complot uit de doeken gedaan is en er actie komt, krijgt het verhaal meteen weer vaart. Het verdriet en de ontreddering van de Daniel en zijn vader zijn herkenbaar. Ook het verraad van Daniel, die zijn moeder zelf naar de inrichting brengt terwijl zij juist denkt dat hij haar gelooft, is herkenbaar als dilemma. Want hoe pak je zoiets aan?
Zij keert zich af van haar man en zoon en kwijnt langzaam maar zeker weg in de inrichting. Dan blijkt dat Daniel in een aantal opzichten veel op zijn moeder lijkt. Hij besluit om haar complottheorie te gaan onderzoeken op nieuwe aanwijzingen en doet daarbij schokkende ontdekkingen. Als lezer heb je daar een déja-vu; wordt hij nou net zo paranoïde als zijn moeder? De acties die hij onderneemt lijken niet te passen bij een geestelijk gezond mens.

De dunne lijn die er soms loopt tussen waan en realiteit wordt daar mooi beschreven. Soms lijkt iets absurds bij nader inzien toch iets minder gek. Wie is er nou eigenlijk gek, en waarom? Wat maakt nou dat we die conclusie trekken? En hoe gek is gek? Daniel blijft verrassend goed in staat om zijn gezonde verstand te gebruiken, terwijl hij ook op zijn intuïtie af gaat. Hij is de redder in nood; van ontreddering is geen sprake meer. In hoeverre dat realistisch is voor iemand wiens moeder net gedwongen is opgenomen, weet ik niet. Maar ik vond de ontknoping wel boeiend.

De inleiding is helaas veel te lang maar de uitwerking is interessant en stemt tot nadenken. Dat maakt De Boerderij wat mij betreft toch weer de moeite waard.

Kassandra Goddijn, 1 juli 2014

Uitgegeven bij Anthos

ISBN: 9789041425379 | € 19,95

 

Overige boekbesprekingen