home > blog > Trouw

Trouw

Kent u de uitdrukking “Zo trouw als een hond”? Honden nemen hun baas zoals deze is, ze (ver)oordelen niet. Honden zijn eeuwig vergevingsgezind. Honden zijn trouw. Honden lopen niet weg uit een relatie met hun baas als deze even een tijdje slecht gehumeurd is door persoonlijke problemen….

Tien jaar geleden trof ik mijn man. Ik werd verliefd. Verliefd op onze gelijke interesses, op zijn humor, op zijn zorgzaamheid. Mijn man had ook een kant waarbij ik zoveel vraagtekens zette dat ik hem voorstelde toch maar eens te contacten met de hulpverlening.

In die tijd werd mij door een familielid gevraagd of ik, als ik het uit maakte, weer voor zo’n gestoord iemand zou kiezen. Verontwaardigd heb ik op deze vraag geantwoord. Het gaat niet “uit”! Als het “uit” gaat dan maak ik het persoonlijk binnen vijf minuten weer “aan.”

De opmerking van dit familielid raakte me diep! Dit is precies de tendens van tegenwoordig! Als het even tegen zit in een relatie dan hoppen we naar een ander. Duiken vreemdgaand het bed in of verbreken de relatie zonder eerst te zoeken naar oorzaken en oplossingen.

Als forum moderator zie ik het onderwerp trouw blijven of scheiden met regelmaat voorbij komen. Ooit ben je verliefd geworden of heb je tijdens je huwelijk trouw beloofd. Maar nu groeien de problemen van je partner ook  jou boven het hoofd! De omslag tussen liefde en trouw versus scheiden en voor jezelf kiezen ligt bij ieder mens weer anders.

Mijn partner is gediagnosticeerd met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis, diverse angsten, fobieën en chronische depressie. Dit pakket van problemen is niet vrijblijvend gekocht in een supermarkt maar heeft mijn parnter opgedaan door de hardheid van het leven. Wie ben ik om hem dan daarop af te wijzen. Ik viel op zijn karakter nog voor ik het woord angst uit zijn mond had gehoord. Tot aan mijn huwelijk stelde ik mijzelf de vraag of ik dagelijks, de rest van mijn leven, kon leven met mijn man die als levensrugzak deze problemen had. Mijn liefde en zorgzamheid wonnen dit vraagstuk in mijn geval.

Na 3 jaar huwelijk krijg ik nog altijd af en toe de vraag waarom ik niet gewoon bij mijn man weg ga. Dan ben ik toch ook van alle problemen verlost. Ik antwoord dan dat mijn man geen wandelend probleem is maar mijn man problemen heeft.

Vandaag overwon de liefde. Morgen zien we wel weer!

Domie
Partner van….
Forummoderator van zowel het open als het gesloten forum van Labyrint-in Perspectief

6-12-’14

Overige blogberichten