home > boek > UP, psychiatrische roman – Myrthe van der Meer

UP, psychiatrische roman – Myrthe van der Meer

Up is het derde boek van Myrthe van der Meer. Het is een vervolg op PAAZ . Net als PAAZ kenmerkt UP zich door scherpzinnige dialogen en humor.

In PAAZ werd Emma Nieuwenhuis opgenomen met een ernstige depressie en doodswens. Ze ging naar huis met haar depressie en de diagnose Asperger. In UP is Emma van plan haar voorraad van zo’n 200 pillen de volgende dag met yoghurt als ontbijt te nemen. Als ze al haar pillen inneemt, wordt ze immers nooit meer depressief en kan ze eindelijk verder met haar leven. Wanneer ze dit aan haar psychiater vertelt, wordt ze opnieuw opgenomen.

Tijdens haar tweede opname blijkt dat Emma een manische periode doormaakt. Bovendien ontdekt ze dat ze al heel lang hallucinaties heeft. Door haar nieuwe diagnose “manisch-depressief rapid-cycling” beseft Emma dat haar depressies geen toeval zijn en dat ze er niet van kan genezen. Het betekent dat depressies niet alleen haar verleden en heden zijn, maar ook haar toekomst. Ze heeft levenslang: na iedere down een up en na iedere up weer een down.

In gesprekken met haar paazgenoten praat Emma over haar hallucinaties en wanen. De hallucinaties zijn nog wel uit te leggen, maar wanen? “Wanen vormen de grens tussen gewoon een beetje vreemd en echt compleet gestoord. Ze zijn groots, meeslepend, beangstigend en allesverterend, maar niet normaal. Een hallucinatie denk je, een waan geloof je.”

Haar manie beschrijft Emma als een “nu, nu, nú, dit gevoel nooit meer loslaten”. Depressie daarentegen “is wat er overblijft als het verleden bij gebrek aan heden de toekomst opslokt”.

Een nieuwe diagnose betekent ook nieuwe medicijnen. Opnieuw ondergaat Emma de zoektocht van haar psychiater naar de juiste dosis en combinatie, met de bijbehorende bijwerkingen. Helaas helpen de meeste medicijnen die manie voorkomen minder goed tegen depressies. Het blijft zoeken.

Naast het moeizame proces van het accepteren van haar diagnose ervaart Emma tijdens haar verblijf opnieuw warmte en troost in de contacten met haar paazgenoten. Met hen delen wie ze is en hoe ze leeft, brengt haar naast tranen ook de nodige hilarische momenten.

Uiteindelijk is het voor Emma duidelijk dat ze thuis beter af is dan op de paaz. Ze zal tenslotte haar leven zèlf moeten leven. In de wetenschap dat het straks weer slechter gaat, legt ze haar psychiater uit dat het geen zin heeft om te wachten op de vier goede dagen tussen depressie en hypomanie in. Wat hij voor haar kan doen, is ingrijpen als ze daar zelf niet meer toe in staat is. Dat is genoeg.

Ilona Lekahena, 18 februari 2016

Uitgeverij The House of Books
ISBN: 978 90 44347 20 3
€ 19,99

Lees hier de bespreking van PAAZ

 

Overige boekbesprekingen