home > blog > Van Labyrint naar Perspectief

Van Labyrint naar Perspectief

Onlangs bracht Labyrint-In Perspectief een promotietijdschrift uit. Een glossy noemen ze dat tegenwoordig ook wel. Het is mooi geworden. Prachtige foto’s en passende teksten. Allemaal bedoeld om Nederland te overtuigen van nut en noodzaak van het bestaan van een familievereniging als LiP. In ons land komen jaarlijks zo’n 250.000 mensen met de geestelijke gezondheidszorg in aanraking. Dan zit je toch al gauw op een miljoen familieleden en andere betrokkenen. En al die mensen hebben op de een of andere manier aandacht nodig voor hun sores. Want lijden, ook als het psychisch is, doe je niet alleen. Tenminste dat is te hopen.

Heel vaak komen patiënten en hun naasten in eerste instantie in een labyrint terecht. In de eerste plaats de vraag, wat is er in vredesnaam aan de hand. En als dat bekend is, hoe moet het nou verder? En als het niet opschiet met het herstel, waar kan ik dan terecht? Zeker niet bij het UWV (Ik moet even denken aan dat radiospotje van deze organisatie). Ook de ggz heeft maar beperkt oog voor de last van de naasten. Zo hier en daar wordt er wel een informatieavond georganiseerd en de familie wordt in toenemende zin betrokken bij de behandeling. Maar meestal houd het daar dan ook op. Voor persoonlijke steun blijven de ‘ naast betrokkenen’ toch afhankelijk van hun eigen netwerk. En dat is niet altijd een wenkend perspectief. Want de meeste mensen hebben al genoeg aan zichzelf.

Daarom zijn er familieverenigingen als Labyrint-In Perspectief. Daar proberen ze elkanders lasten te dragen. Dat klinkt mooi en dat is het ook. Maar bij LiP werken geen kabouters die er op gestuurd kunnen worden om familieleden op te vangen. Nee, dat zijn door de ervaring wijs geworden vrijwilligers, die hun leven (weer) in balans hebben en zodoende anderen hun helpende hand en hart kunnen bieden. We hebben er helaas te weinig van, misschien iets voor u? Op 1 miljoen familieleden en andere betrokkenen moeten er toch wel wat mensen te vinden zijn, die anderen weer perspectief kunnen bieden. 

Janah, 4 juni 2105

Overige blogberichten