home > boek > Vandaag koop ik alle kleuren – Karin Anema

Vandaag koop ik alle kleuren – Karin Anema

De schrijfster heeft voorafgaande aan dit boek vooral reisverhalen geschreven. Ze neemt ons nu mee door de levensreis van een man die een groot deel van zijn geschiedenis in de wereld van psychoses doorbrengt. Het is een nogal beklemmend boek. Diverse keren heb ik het weggelegd; ook omdat ik veel herkende uit de periodes dat mijn volwassen zoon psychotisch was.

Het boek kan dus een functie vervullen om meer inzicht te krijgen in de binnenwereld van iemand met psychoses. De schrijfster lukt het wonderbaarlijk om het vertrouwen van deze vaak paranoïde  man te winnen en een samenhangend verhaal op basis van chaotische aantekeningen  en andere getuigenissen samen te stellen. Ze vindt een goed evenwicht in betrokkenheid en het helder beschrijven van de ervaringen van deze man. Wat me het meeste raakte (en wat ik uit eigen ervaring als ouder van het meeste herken) is de innerlijke leegte van de man, zijn sociale angst en tegelijkertijd zijn arrogantie en het zich mijlenver verheven voelen boven anderen. Het verlangen naar een intense ervaring blijft, maar het sociale isolement is dusdanig  dat deze ervaringen vaak angstig maken en nauwelijks werkelijkheid worden of gedeeld kunnen worden.

Bewonderenswaardig is de volharding van de hoofdpersoon om zonder medicijnen, zich verzettend tegen zijn diagnose schizofrenie, zijn waardigheid te behouden en zelfs weer betaald werk op te kunnen pakken; dit alles voortdurend vanuit een groot sociaal isolement. De man sterft aan het einde van het boek als hij bijna met pensioen gaat een plotselinge natuurlijke dood.

Dit laat je wel met vraagtekens achter. Geen enkele psychose is hetzelfde, maar het is de moeite waard  via dit boek een inkijkje te krijgen in de belevingswereld van iemand die vaak in een psychotische toestand verkeert.

MB,
4-12-’14

Vandaag koop ik alle kleuren
Karin Adema

Uitgever: Gennep B.V.         € 18,95  
ISBN10          9461642598
ISBN13          9789461642592

Overige boekbesprekingen