home > boek > Volwassen KOPP, naar een leven in vrijheid – Kassandra Goddijn

Volwassen KOPP, naar een leven in vrijheid – Kassandra Goddijn

Naar een leven in vrijheid
Ik las dit E-book op de bank, met pen en papier om wat aantekeningen te maken. Heb ik nog overgehouden van heel erg lang geleden, het hielp mij om aan het eind de balans op te maken. Over dit boek was ik meteen heel enthousiast. Het is namelijk anders dan alle andere boeken die ik over psychische makkes gelezen heb. De schrijfster blijft dicht bij zichzelf en schrijft gewone mensentaal, vanuit haar eigen ervaringen.

Op het papier dat nu naast me ligt, staan dingen als dader als mens oké en psychisch immuunsysteem Mooi! In het hoofdstuk over het psychisch immuunsysteem spreekt de schrijfster zo liefdevol over de beschadigde volwassenen, die misschien zelf ook weer anderen beschadigen. En geeft daarbij ook aan dat er betere tijden kunnen komen.

Zo’n heldere uitleg van het verschijnsel overdracht als in dit boek wordt gegeven heb ik nog nergens gelezen. En over de formulering inklapbaar theatertje raak ik niet uitgejubeld. Natuurlijk zijn er bij het lezen ook herinneringen opgedoken en allerlei gedachten opgekomen. Zoals bijvoorbeeld de volgende flarden…

 … Je hebt het overleefd… Ja, inderdaad. Een van mijn eerste herinneringen is van vóór 5 mei 1945 op het station in Amsterdam. Mijn moeder heeft mij op een rare manier in haar armen; met mijn gezicht naar voren. En zij loopt op haar resolute manier tussen mensen door in de richting van de rails. Opeens doemt er een Duitse soldaat voor ons op die vreselijk tekeer gaat tegen mijn moeder, terwijl iedereen om ons heen aan het schreeuwen is. Pas heel veel later is tot mij doorgedrongen wat daar aan de hand kan zijn geweest. Pas nadat ik ging nadenken over waarom ik zo van de leg raakte bij berichten over kinderen die, al dan niet samen met één van hun ouders, om het leven kwamen.

  … Je lichaam als archiefkast… Alweer zo’n mooi woord! En ook een heel mooie en duidelijke uitleg van hoe je lichaam kan reageren op psychische aanvaringen. Zo heb ik zelf nog altijd de vraag of ik inderdaad van mijn geboorte af dat rare evenwichtsprobleem heb, waardoor ik niet zo maar vanzelf voel of ik recht sta of zit. Of dat dat is ontstaan toen ik nog heel jong was. Of ik door mijn ondervoeding in de oorlog – die overigens evenzeer aan mijn moeder te danken was als aan de oorlog – nog steeds niet op tijd voel dat ik honger heb of moe ben? Hoe dan ook, daarmee heb ik met veel vallen en opstaan leren leven: op tijd eten en rusten. En dus bij bepaalde bezigheden waarbij ik de tijd kan vergeten, de kookwekker zetten.

… Wanneer het ons lukt onszelf én anderen met dit mededogen te behandelen…
Juist: dat is de goede volgorde. Eerst ons zelf ! Wat ik vooral zo bijzonder aan het boek vind, is de voorzichtige manier waarop de schrijfster aangeeft hoe een KOPP tot een leven kan komen zonder zich in de greep van z’n ouder(s) te voelen. Ook dat zij steeds een keuze geeft van wat je als KOPP zou kunnen doen, vind ik heel sterk.

Volgens mij is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen!

Dinie Pabst, 10-9-’15

Het E-book Volwassen KOPP – Naar een leven in vrijheid kun je gratis downloaden 

 

Overige boekbesprekingen