home > blog > Wie de schoen niet past…

Wie de schoen niet past…

Vorige week maakte ik kennis met iemand die mij door een goede bekende was aangeraden, omdat ik iemand zocht om mij een eindje op weg te helpen met een bepaald vraagstuk. Al snel werd me duidelijk dat ik geen klik voelde. Toch bleef ik zitten en hoe langer het gesprek duurde, hoe meer ik aan mezelf ging twijfelen. In plaats van mijn gevoel te volgen dat mij zei dat er iets niet klopte, stemde ik in met een vervolgafspraak. Toen ik thuis was, merkte ik hoe aangeslagen ik was. Ik voelde me bont en blauw, alsof ik een potje boksen achter de rug had.

Ik heb in mijn leven verschillende hulpverleners gehad. Ze hebben me allemaal iets geleerd over mezelf. Zo heb ik behoefte aan een gevoel van gelijkwaardigheid en een bepaalde mate van invoelingsvermogen bij de ander. Dat voelde ik vandaag niet. Ik weet dat het belangrijk is om mijn gevoel te volgen en daarnaast na te gaan of ik helemaal eerlijk tegen mezelf ben. Klopt het echt niet, of wil ik dat het niet klopt? Wat ook helpt, is voelen hoe ik er bij zit. Als ik me bij iemand niet op mijn gemak voel, verstrakken mijn schouders en duw ik mijn rug in de leuning van de stoel. Ik weet dat het goed is om geconfronteerd te worden met mijn blinde vlekken. En hoewel ik een boodschap soms moeilijk te verteren vind, stel ik het op prijs als iemand eerlijk en duidelijk tegen mij is. Maar dit was simpelweg niet de juiste persoon voor mij.

Het is goed om de signalen die je lichaam je geeft serieus te nemen. Dat is bij iedereen anders. De een voelt het in zijn buik, de ander krijgt tintelende handen. Soms helpt het om even je ogen dicht te doen en te voelen of er ergens iets ongemakkelijk voelt of misschien zelfs pijnlijk is. Jouw lijf houdt je niet voor de gek. En als het je laat weten dat iets niet klopt, is het goed daar naar te luisteren. Ik ben er van overtuigd dat we vaak wijzer zijn dan we denken. Het is alleen niet altijd even makkelijk om die wijsheid aan te boren. Vaak zijn we vanuit onze jeugd gewend om ons te focussen op de ander en onszelf en ons gevoel te negeren. Maar hoe vaker we naar onszelf luisteren, hoe makkelijker het wordt. En het is ook helemaal niet erg om een keer een vergissing te maken. Er is altijd de mogelijkheid om terug te komen op iets wat achteraf niet blijkt te kloppen. Als de schoen niet (goed) past, is het beter op zoek te gaan naar een ander paar. Ik heb diezelfde dag dan ook de telefoon gepakt en mijn gesprekspartner verteld dat ik geen prijs stelde op verder contact. Toen ze vroeg waarom, heb ik alleen gezegd dat het niet goed voelde. En dat is genoeg.

Ilona Lekahena

Overige blogberichten