home > evenement > Workshops

Workshops

Gespreksgroep 1

door Yessica de Vries

Ga in gesprek met lotgenoten onder leiding van een ervaren vrijwilliger. Het kan bevrijdend werken om je verhaal te delen met lotgenoten. Vaak vind je herkenning in de ervaringen van de ander. Niets uit hoeven leggen, is een verademing!

Gespreksgroep 2

door Petri Bontje

Ga in gesprek met lotgenoten onder leiding van een ervaren vrijwilliger. Het kan bevrijdend werken om je verhaal te delen met lotgenoten. Vaak vind je herkenning in de ervaringen van de ander. Niets uit hoeven leggen, is een verademing!

Online gespreksgroep

door Karin Waaijer

Let op: Dit is een online workshop! Deze workshop kun je alleen volgen als jij fysiek niet aanwezig zult zijn op de Kind-Van Dag. Zien we jou wel op de Kind-Van Dag? Kies dan een andere workshop.

Vanwege de situatie rondom corona bieden wij voor het eerst een online gespreksgroep aan op de Kind-Van Dag. Deze gespreksgroep start op hetzelfde tijdstip als de andere workshops; om 13.15 uur en zal maximaal twee uur duren. Ga tijdens deze online workshop in gesprek met lotgenoten onder leiding van een ervaren vrijwilliger. Het kan bevrijdend werken om je verhaal te delen met lotgenoten. Vaak vind je herkenning in de ervaringen van de ander. Niets uit hoeven leggen, is een verademing!

Je kunt je voor deze online gespreksgroep alleen opgeven in combinatie met de livestream. Een online combi-deal dus! Wat je nodig hebt voor de online gespreksgroep is een pc/laptop, een goede internetverbinding en beeld en geluid. De link naar de online gespreksgroep zul je in de eerste week van november van ons ontvangen. Deze online gespreksgroep is bedoeld voor degenen die in deze coronatijd extra kwetsbaar zijn en het contact met mensen nog grotendeels vermijden. Ook als jij in een uithoek van het land woont, of geen mogelijkheid hebt om naar Amersfoort te reizen, ben je welkom in deze groep.

In een natuurlijke verbinding met jezelf staan

door Marijke Huibers

De natuur is een bron van inspiratie. Al wandelend kom je letterlijk in beweging en worden je creativiteit en je intuïtie geprikkeld. Dit stimuleert je om je eigen antwoorden helder te krijgen. In deze workshop staat De Levensboom centraal als een metafoor voor je eigen persoonlijkheid. De bast van de stam symboliseert hierbij je afweer- of beschermingsmechanisme. Dit gaan we eens nader bekijken. Wij KOPP’ers hebben als kind allemaal onze eigen manier gehad om onszelf te kunnen handhaven in een onveilige thuissituatie. Hoewel dat toen nodig was om te kunnen overleven zijn deze mechanismen in het heden, vaak onbewuste, diepgewortelde gedragspatronen geworden waar we tegenaan lopen in het dagelijks leven.

In deze workshop ga je via je eigen Levensboom ontdekken wat jouw afweermechanisme is, waar dit je voor beschermt én wat je er nu mee wilt. Door je hier bewust van te worden, kun je betere keuzes maken en krijg je meer regie over je eigen leven. We starten met een Stiltewandeling om je te Verbinden met de Natuur, waarna deze je als een spiegel teruggeeft wat er in je innerlijk afspeelt. Wil je ook ervaren wat de bast van jouw Levensboom je laat zien? Trek dan je wandelschoenen aan en loop mee de natuur in!

Familieopstellingen

door Judith Damsté en Yvette van Limburgh

Familieopstellingen, ook wel systemisch werk genoemd, is een methode ontwikkeld door Bert Hellinger. Deze maakt zichtbaar welke plaats we in ons gezin innemen. Een familieopstelling geeft inzicht in de diepere oorzaken van vraagstukken, die hun oorsprong hebben in de verborgen en soms verstrikkende dynamiek van een familiesysteem. Het verkregen inzicht leidt tot begrip en acceptatie en geeft de mogelijkheid om met de vraagstukken om te gaan.

Tijdens de workshop kunnen 2, hooguit 3 deelnemers, een opstelling doen. Wil je een opstelling doen, dan start je met het formuleren van een hulpvraag. Wij helpen je die vraag concreet te maken. Vervolgens kies je representanten voor familieleden en voor jezelf. De trainers leiden het proces en jij bent als het ware toeschouwer van het proces. Heb je nog nooit een familieopstelling meegemaakt, dan is het een idee om eerst als representant mee te doen in de opstelling van een ander.

Yvette van Limburgh is psychosociaal counselor, gecertificeerd NLP-practitioner en begeleider Rouwzorg. Tevens heeft zij de opleiding Systemisch Werken, Familieopstellingen gedaan bij de Academie voor Psychodynamica. Sinds een aantal jaren werkt zij als vrijwilliger bij Labyrint- In Perspectief, waar zij de telefonische hulpdienst bemant. Ze heeft een eigen praktijk in Bussum, www.steunpuntvoornaasten.nl.

Judith Damsté heeft na jaren ervaring als behandelaar in de psychiatrie, ruim 20 jaar als psycholoog gewerkt bij De Gezonde Zaak. Ze behandelde mensen met fysieke en mentale klachten, vaak een burn-out. Ze geniet ervan mensen in hun kracht te zien komen. Ze deed de opleiding Systemisch Werken, Familieopstellingen bij de Academie voor Psychodynamica. Ze heeft nu een eigen praktijk in Zaltbommel. Haar website vind je op www.judithdamste.nl.

Innerlijke balans

door Kassandra Goddijn

De klassieke categorisering van psychisch lijden volgens de DSM is passé! De workshop Innerlijke Balans is een introductie op het BalansModel, een model dat een helder verband legt tussen vormen van afweer en psychisch lijden. Het past in een holistische visie, je kunt het zien als ‘psycho-educatie nieuwe stijl’. Het model komt voort uit een model van de Transactionele Analyse (TA) dat is doorontwikkeld vanuit de invalshoek van ervaringsdeskundigheid. Het geeft een overzicht van het volledige repertoire van menselijk gedrag, en daarmee van psychische (on)gezondheid. Je krijgt hiermee veel inzicht in (systemische) dynamieken waar je zelf mee te maken hebt, of hebt gehad met je ouder(s). Je gaat op een geheel nieuwe manier naar jouw eigen (en andermans) kwetsbaarheden kijken.

Alhoewel het model zeker een beroep zal doen op je cognitieve brein, geeft het ook veel verdieping op de emotionele en energetische laag. In de workshop zullen we er op al die drie die niveaus mee werken.

Overlevingsstrategieën volgens de Transactionele Analyse 1 en 2

door Sandra Smits en Inge Raadschelders

Wat doe je precies als je in je overlevingsmechanisme schiet? En wat schuilt daar onder? Het Miniscript is één van de concepten uit de Transactionele Analyse (TA), een laagdrempelige, zeer toegankelijke sociaalpsychologische theorie die de vaak uiterst complexe werkelijkheid van menselijke interactie inzichtelijk en hanteerbaar maakt.

Al vanaf hele jonge leeftijd neemt je als kind ‘besluiten’ om zo goed mogelijk in je behoeften te voorzien, en dus te kunnen ‘overleven’. Zo hebben we letterlijk ‘overleefd’ door ons script. Ook in ons leven als volwassene biedt het ons houvast en orde en kan het dienen als een gids in lastig vaarwater. De keuzes die we maken kennen we immers al. We hebben ze eerder gemaakt en toen werkten ze. Het miniscript biedt een ingang om te kijken naar gedragspatronen en de boodschappen die daaronder verborgen liggen; vanuit welke drijfveren en vanuit welke overtuigingen handel jij wanneer er sprake is van druk of stress? En wat is daarvan het effect?

In deze workshop word je je bewust van wat jou drijft en wat jou belemmert. En hoe dat er uitziet wanneer je onder druk komt te staan. Meer inzicht in dergelijke patronen biedt je nieuwe keuzemogelijkheden: ook daar kijken we naar: welke andere opties heb je eigenlijk? We spelen met een of twee modellen en vertalen dat naar de dagelijkse praktijk. Dat is interessant voor KOPP-ers, die maar al te goed weten hoe het is om in je overlevingsmechanismen te zitten!

De kracht van de TA is dat er op inzicht gevende wijze een relatie wordt gelegd tussen interne beleving en extern gedrag (merkbaar in de herhalende patronen) en de onderlinge communicatie binnen een systeem (bijvoorbeeld het gezin van herkomst). De drie basiswaarden van de TA:

  • ik ben oké, jij bent oké
  • iedereen kan denken
  • veranderen is mogelijk.

Sandra Smits is coach en ondernemer. Ze begeleidt en traint mensen en teams binnen organisaties. Haar drijfveer is om de autonomie van mensen en groepen binnen organisaties te bevorderen, zodat er daadwerkelijk onderlinge verbinding en het echte gesprek met elkaar ontstaat. Inge Raadschelders is coach (De Kleine Professor) en docent en tutor in het HBO-kunstonderwijs. De Transactionele Analyse biedt haar, naast enorme persoonlijke groei, op dagelijkse basis een kader waarbinnen zij werkelijk met mensen in contact kan treden; door alle verdedigingsmechanismen heen op zoek naar dat wat mensen drijft én in de weg zit.

Goed om te weten: als je je gaat aanmelden voor deze workshop zie je op het aanmeldformulier twee maal deze workshop staan (1 en 2). Sandra en Inge zullen namelijk beiden deze workshop geven (en niet samen).

Labyrint Young gespreksgroep

door Annemiek Bijl

In 2019 zijn we gestart met Labyrint Young, een onderdeel van Labyrint-In Perspectief waarmee wij ons specifiek richten op de behoeften van jongvolwassenen (18–35 jaar) die een naaste hebben met psychische en/of verslavingsproblematiek. Voor de tweede keer is Labyrint Young aanwezig met een eigen workshop op de Kind-Van Dag.

Tijdens deze workshop van Labyrint Young gaan we op een toegankelijke manier met elkaar in gesprek over onderwerpen die voor ons relevant zijn. We snijden serieuze onderwerpen aan, maar het mag ook wel een beetje gezellig zijn. Het uitwisselen van ervaringen met anderen zal je herkenning en steun geven. En geloof ons, dat doet je echt goed! Sluit je aan bij onze community. Je bent van harte welkom!

Leven in je lijf

door Jozé Voskuilen

In deze 2 uur durende workshop kun je ontdekken wat er in je lichaam te voelen en te ervaren is. We werken met adem, lichaamsbewustzijn en contactoefeningen. Je ontdekt wat jouw lijf je te vertellen heeft. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel en mentaal. Als je je goed voelt in je lijf, merk je dit direct aan je energie en levendigheid. Meer aandacht voor je lichaam betekent ook: minder in je hoofd zitten en meer kunnen ontspannen.

Mijn naam is Jozé Voskuilen. In mijn praktijk Lijf-Spraak geef ik lichaamsgerichte therapie. Ik begeleid mensen met plezier en compassie bij hun persoonlijke levensvragen. Daarnaast heb ik jaren de cursus en jaartraining “Leven in je Lijf” gegeven. Met deze cursus breng je jezelf lichamelijk en psychisch weer in beweging en zet je nieuwe stappen. Wij gaan ervan uit dat ons lichaam aangeeft wie we zijn, wat we hebben meegemaakt, waar we nog mee zitten en wat onze aandacht nodig heeft. De cursus is gericht op mensen die persoonlijk willen groeien, meer willen genieten van het leven en de mensen om zich heen. Deze cursussen worden geleid door professionele trainers met een gedegen opleiding in het werkveld van de lichaams-georiënteerde psychotherapie. Alle trainers hebben de trajecttraining gevolgd bij de ontwikkelaar van Leven in je Lijf, Margaret Harten.

Voor meer informatie:

www.lijf-spraak.nl

www.leveninjelijf.nl

Overige